Аню Ангелов: България да поиска НАТО да разположи изтребители у нас

Бившият военен министър Аню Ангелов предложи България да поиска от НАТО да разположи изтребители Ф-16 в авиобазата "Граф Игнатиево".

Той посочи, че България не трябва да чака САЩ или НАТО да поискат разполагането на сили на НАТО на наша територия като предпазна възпираща мярка.

 

"България, по примера на Полша и Румъния, би следвало да инициира консултации в Североатлантическия съвет по член 4 на Вашингтонския договор за разполагане на Ф-16 на летище Граф Игнатиево за усилване на възможностите за охрана на българското въздушно пространство. Може да се поиска и по-пълно съвместно използване от САЩ и българските въоръжени сили на съоръжението в Ново село, както и използване на българско пристанище от Подвижната военноморска група на НАТО"", коментира Ангелов във Фейсбук.

"Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия по протежение на българската граница на въздушното ни пространство над Черно море е силно обезпокоително. От една страна се изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ 29 и, естествено, се намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство. По този начин се съкращава и без това малкият междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката. Не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия. От друга страна, от военната практика е известно, че рязкото увеличаване на разузнавателни полети могат да се разглеждат и като предвестник на други, далеч по-опасни за страната ни, действия", казва още Ангелов във Фейсбук.

САЩ вече взеха решение да засилят военното присъствие в Румъния, а Полша призова НАТО за по-сериозно присъствие на нейна територия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?