Аню Ангелов и Делян Добрев изтъргуваха имот за технопарка в София

Плевнелиев рекламира проекта си като "не по-малко важен от магистрала "Тракия"

Росен Плевнелиев и Аню Ангелов, Сн. БГНЕС

Военното министерство ще предостави на икономическото ведомство срещу 5 млн. лева имот за изграждането на технопарк в София по модела на Силиконовата долина. Това стана ясно в понеделник, когато президентът Росен Плевнелиев заедно с министрите Аню Ангелов и Делян Добрев, главния архитект на София Петър Диков и изпълнителния директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова посетиха терена в района на бившите военни поделения на бул. "Цариградско шосе", на който предстои да бъде изграден паркът.
виж схемата

Министърът на икономиката Делян Добрев съобщи, че общата площ на парка е 270 дка и теренът ще бъде предоставен на министерството му срещу 5 млн. лв.

 

"Реалната цена на земята е по-висока, затова бих искал да благодаря на министър Ангелов, че ни предоставя терена срещу тази сума, с която ще се финансира преместването на поделенията и архива", каза Делян Добрев.

 

Преди няколко седмици бе регистрирана и компанията "София тех парк” с капитал от 3 млн. лева, която ще управлява проекта.

 

"Технопаркът в София ще има не по-малка важност за бъдещето на България, отколкото
магистрала "Тракия", заяви президентът Плевнелиев.

 

Според него проектът е първата платформа в България в подкрепа на иновациите и създаването на предприемачески дух, в подкрепа на ускоряване на създаването на малки и средни предприятия.

 

Предстои следващата година да бъде направена първата копка на първите три сгради от технологичния парк.

 

Бъдещият технологичен парк в София ще се намира до бул. „Цариградско шосе“ на мястото на днешните военни поделения на 4-ти километър. Първата фаза на проекта, която се финансира с 50 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност", включва подготовка на терена и инфраструктурата, строителство, провеждане на конкурси и закупуване на оборудване.

 

Изпълнителният директор Елица Панайотова очаква до края на 2015 г. да има функционираща част от "София тех парк", която да приюти първите компании, лаборатории, интерактивен музей и др.

 

"Целта ни е да изградим среда, която да привлича новатори, учени, студенти и бизнес и ще стимулира обмена между тях и ще популяризира иновациите пред широката публика”, добави Панайотова.

Споделяне

Още от България