Аню Ангелов иронизирал баронеса Аштън

Френският министър на отбраната Ерве Морен разкритикува върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността баронеса Катрин Аштън заради отсъствието ѝ на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС в Палма де Майорка, съобщи Франс прес.

"Не е ли чудесно, че тази сутрин, за да покажем връзките между ЕС и НАТО, присъства генералният секретар на НАТО, но не и върховният представител на ЕС за първата среща след влизането в сила на Лисабонския договор”, коментира иронично Морен.

Един от участниците във форума съобщи, че българският министър на отбраната Аню Ангелов също е направил ироничен коментар по повод отсъствието на Катрин Аштън по време на сесията в сряда, пише Франс прес без да цитира коментара на българския министър.

По време на срещата сериозна тема за обсъждане са институционални въпроси, възникнали именно след влизането в сила на договора за реформиране на европейските институции.

Испанският военен министър Карме Чекон, която бе домакин на срещата също изразила съжаление за неприсъствието на Аштън.

Холандският военен министър Жак де Ври пък написа в Twitter, че Аштън се е отличила с нейното отсъствие от форум, добавяйки че нейният предшественик Хавиер Солана винаги е успявал да намери място в дневния си ред за разговорите с европейските военни министър.

В сряда Аштън бе в Москва, а в четвъртък представи ЕС по време на клетвената церемония на новия украински президент Виктор Янукович в Киев.

Споделяне

Още от Свят