Разходите на Авиоотряд 28 за полети миналата година са 1.2 млн. лева

Аню Ангелов "наскоро" открил информация, че премиерът не трябва да плаща за военни полети

Аню Ангелов "наскоро" открил информация, че премиерът не трябва да плаща за военни полети

Военният министър Аню Ангелов "съвсем наскоро" открил информация, че премиерът може да лети с военни хеликоптери и самолети без Министерският съвет да покрива разходите за тях. Това обяви самият министър в петък.

 

Ангелов обясни в отговор на парламентарно питане, че според указания от бившия началник на ГЩ (бел. ред. Златан Стойков бе сменен преди повече от 3  години) при изготвяне на тренировъчния план за летците се предвижда резерв, който да осигури полети за трима души – председателят на НС, президентът и премиерът.

 

"Всички тези три длъжности могат да ползват транспортни самолети и вертолети без да заплащат", каза Аню Ангелов.

 

От МО все още не са уточнили какъв точно е документът, който регламентира безплатните полети за премиера. Не става ясно още дали военното министерство ще трябва да върне вече преведени му от Министерския съвет средства, aко има такива. 

 

Премиерът редовно ползва военен транспорт, за да смогне да изпълни натоварената си програма по откривания и инспекции на обекти из страната. Според Аню Ангелов тези полети не излизали по-скъпо, а и осигурявали тренировки за пилотите.  Ангелов обясни наскоро, че  "за да излети или да отиде дори с автомобил, с три автомобила например пътува, да кажем, премиерът, той ще изхарчи толкова гориво, колкото един вертолет ще го пренесе за това място и ще го върне обратно". Досега военният министър казваше още, че тези полети се заплащат от Министерския съвет.

 

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов коментира от своя страна в парламента, че смята за най–разумно и добро решение Аню Ангелов да си подадете оставката предвид отлива на пилоти от военновъздушните сили и полетите, обслужващи премиера.

 

"Вие безропотно се подчинявате на действията и на исканията на министър–председателя и превърнахте българските ВВС в транспортна фирма на властта и никаква реакция от ваша страна", заяви Мерджанов.

 

Ангелов посочи обаче, че през тази година от авиобаза Граф Игнатиево са напуснали само трима пилоти, заради натрупан стаж. През последната година от управлението на предишното правителство пък били напуснали 9 пилоти.

 

Мерджанов отвърна с аргумента, че около 40% от 24–те летци, които са били обучени да летят на вертолетите "Кугар" са напуснали. Тази информация бе потвърдена официално и от Военновъздушните сили.

 

На фона на неволите на военната авиация финансовият министър Симеон Дянков изнесе информация, според която Авиоотряд 28 е извършил през миналата година 106 полета за 1 260 000 лева.

 

Дянков посочи, че 52 от полетите са в страната и струват 203 000 лева, а тези в чужбина са за 1 057 000 лева.

 

“Основната част от разходите за издръжка са в размер 4 845 000 лева, които са разходи за текущи ремонти, застраховки, имущества, резервни части, тренажорна подготовка, храна на служителите и т.н.”, добави Дянков.

 

Той обеща да предостави целия списък по министерства, администрации и т.н. – кой колко броя полета е използвал и какви са разходите по пера.

Споделяне

Още по темата

Още от България