Аню Ангелов не искал от САЩ постоянно военно присъствие в България, а повече съвместни учения

Военният министър Аню Ангелов е оправил искане към САЩ за активизиране на двустранните учения в България и по-активното използване на общите съоръжения в България, съобщиха от Министерството на отбраната в понеделник.

Военният министър Аню Ангелов обаче опроверга информацията, че по време на време на визитата си в САЩ за срещата между премиера Бойко Борисов и президента Барак Обама е поискал постоянно разполагане на американски въоръжени сили и постоянно военно командване.

"Сътрудничеството между двете страни се увеличава, ние имаме споразумение да ползват наши бази, правим и общи учения, които ще стават все повече, но никога не сме обсъждали тук да имат постоянно техни военни части", посочи Ангелов.

България и САЩ имат от 2006 година договор за използване на съвместните българо-американски съоръжения у нас, като става въпрос за полигона "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер". Според споразумението в България могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия, а при ротация броят им да достига до 5000.

Редовно се провеждат общи учения между българските и американските военни.

Според информация на вестник "Труд" обаче МО е поискало САЩ да се ангажират с постоянно военно присъствие в България и постоянно военно командване на полигон "Ново село" до Сливен.

От МО опровергаха тази информация, но уточниха, че действително са водени разговори в посока по-активното използване на двустранните съоръжения за общи учения.

Споделяне

Още от България