"Твърде безсмислен труд"

Аню Ангелов: Не последваха действия на прокуратурата и съда при очевадни престъпления

Някои служители в МО свикнали да бъдат корумпирани

Сн. БГНЕС

Военният министър в оставка Аню Ангелов се оплака на раздяла, че прокуратурата и съдът не са предприели действия при очевадни за гражданите престъпления в сектора на отбраната при предишни управления, обяви, че е спрял много корупционни практики, но не и цялата корупция, като разкри и някои характерни особености на българското военно министерство.

Аню Ангелов, който обяви наскоро, че "в МО най-много се е крало", обясни, че всички материали за нарушения, които кабинетът на ГЕРБ е засякъл в отбраната, са били предадени на компетентните органи.

Той коментира, че досъдебни производства са били затворени много бързо, след като са били отворени, а опитите му да оспорва тези решения не били успешни.

В средата на мандата му през 2011 година е имало над 100 досъдебни производства за нарушения в отбраната, но към момента няма данни колко са, тъй като подобна оценка би била "твърде безсмислен труд".

"Или ще върнат материалите, или ще кажат, че няма престъпление, макар че е очевидно от гледна точка на нас като граждани, но не последваха действия от прокуратурата и съда", каза Ангелов.

Някои служители свикнали да бъдат корумпирани

Ангелов отчете, че по време на управлението му някои от корупционните практики, през които са изтичали средства са спрели, но не може да каже, че "всички служители са оперирани от корупция".

"Има служители, които са вече при трето, четвърто ръководство на министерството, служители, които буквално са свикнали това да го правят", посочи Ангелов.

Освен това имало и фирми, които съществували само заради договорите си с МО, но тези контракти били прекратени или предоговорени.

Аню Ангелов и екипът му обявиха, че оставят реформирано министерство и са удовлетворени от работата си. Началникът на кабинета му Йордан Божилов, който има дълъг стаж в министерството като чиновник и при предишните управления, оцени високо Ангелов и визионерството му.

Ангелов назначил свой съветник като висш чиновник без конкурс

Част от политическия му кабинет обаче ще остане на работа в администрацията.

Ангелов преназначи съветника си - генерала от резерва Атанас Запрянов, за шеф на дирекция "Отбранителна политика". Така той ще запази работното си място във военното ведомство при смяна на министъра, тъй като ще работи в администрацията. В отговор на въпрос Ангелов обясни, че не е бил проведен конкурс за назначаването му, за което обаче имало вратичка в закона. Според него преназначението е морално.

Друг експерт към кабинета му - Невена Мандаджиева, пък се връща в администрацията. Мандаджиева е съпруга на напусналия преди дни постоянен секретар на отбраната Николай Милков. След назначаването на Милков Мандаджиева бе преназначена като експерт към кабинета на министър Аню Ангелов, за да се избегне конфликт на интереси. След напускането на Милков тя се връща в администрацията и така запазва поста си.

Без нова бойна техника, но боеспособна

Ангелов обясни, че не са останали пари за закупуване на бойна техника през мандата му, но той е на мнение, че армията е боеспособна.

Военният министър в оставка каза в отговор на въпрос, че от 12-те хеликоптери "Кугър", които са една от най-скъпите покупки на МО през последните години, в момента летят само два.

Ангелов обяви, че едни от най-тежките му моменти като министър са били решенията му да съкрати армията и да не раздаде бонуси миналата година. Toй каза още, че остава в политиката и ще помага на партията си ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България