"Без проблеми за служебния министър"

Аню Ангелов оправда възможни свои грешки с малкото пари за отбрана по времето на ГЕРБ

Военният министър в оставка вече почти не предвижда съкращения за тази година

Сн. БГНЕС

Военният министър в оставка Аню Ангелов обясни евентуалните си грешки с малкия бюджет за отбрана, който се отделяше през мандата на кабинета "Борисов", но не смята, че ще има проблеми в работата на бъдещия служебен министър.

На въпрос дали вижда някакви свои грешки, Ангелов каза, че сигурно има такива, но те са по-скоро от естеството на невъзможност да се направи нещо при условията, при които е работил екипът му в МО заради свития с 40 процента бюджет в сравнение с 2009 година.

Правителството на ГЕРБ отказа да се съобрази с исканията на Аню Ангелов за по-висок бюджет. Той бе заложил във всичките си планове за развитието на сектора да се отделят 1.5% от БВП за отбрана годишно, но правителството не се съобрази с този процент, въпреки че одобри визията на Ангелов за развитие на сектора.

Министърът в оставка съобщи още, че тази година почти не се предвиждат съкращения.

"Има само отделни подразделения, които се закриват или реорганизират, но това не води до ситуация, в която да има някаква опасност за служебния министър и екипа му", каза Ангелов.

За 2014 г. се отлага реорганизацията на 68-ма бригада "Специални сили", тъй като в момента в НАТО се разработва концепция за Специалните сили на страните-членки на Алианса. Отлага се и реорганизацията на част от бригада "Логистика“ заради невъзможността да бъдат освободени складове с излишно количество боеприпаси.

Само преди месец той анонсира, че до края на годината ще бъдат съкратени 800 щатни бройки за военнослужещи. Тогава обаче той не уточни колко от тях засягат реални военни и колко са т. нар "кухи бройки", които не са заети и съкращаването им представлява удобен инструмент за провеждането на реформи.

Единствената професионална организация в армията - офицерската легия "Раковски", която участва в консултациите при президента Росен Плевнелиев за съставянето на обществен съвет към служебното правителство, настоя за спиране на всички съкращения и пълна ревизия на дейността на Ангелов като военен министър.

Ангелов обясни още, че оставя "спокойно министерство и администрация, която умее да работи заедно и балансирано - военната и цивилната експертиза", като не вижда проблеми, които да има бъдещият служебен министър.

Едни от най-сериозните критики към политиката на Ангелов бе засилената роля на политическото ръководство на министерството за сметка на военните.

Само преди ден съветникът по национална сигурност на президента Росен Плевнелиев - генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов, коментира, че е необходима преценка на Закона за отбраната дали има дисбаланс между функциите и компетенциите на политическото и на военното ръководство.

Според Ангелов екипът му си е свършил работата, въпреки "мненията на черногледи и носталгично настроени към миналото хора".

Той заяви, че в администрацията на министерството се работи спокойно и единственото, което трябва да се вземе като решение, ще е изборът на нов постоянен секретар на отбраната, защото досегашният бил преместен в МВнР.

Ангелов предприе спешни рокади в министерство след гласуваната оставка на кабинета "Борисов". Той преназначи съветника си - генерала от резерва Атанас Запрянов, за шеф на дирекция "Отбранителна политика". Така той ще запази работното си място във военното ведомство при смяна на министъра, тъй като ще работи в администрацията.

Постоянният секретар на отбраната Николай Милков напусна поста. Съпругата на Милков - Невена Мандаджиева, която бе преназначена като експерт към кабинета на министър Аню Ангелов, за да се избегне конфликт на интереси, ще се върне в дирекция "Отбранителна политика" след напускането му.

"Винаги има неща, които остават и трябваше да довършим до края на мандата", заяви Ангелов.

Той даде за пример проекта за закупуването на нов тип многоцелеви изтребител, който ще остане за следващия парламент.

По него има окончателно решение на военната експертиза и то ще бъде представено веднага след изборите на новото правителство, каза Ангелов.

Ангелов планираше най-скъпата сделка за модернизацията от армия да стане в края на мандата чрез преговори, а не чрез конкурс.

Според анализа на МО има три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ.

Неофициални източници сочеха сделката за вече решена в полза на офертата на Португалия.

Ангелов и началникът на ВМА ген. Стоян Тонев изпратиха от транспортната авиационна група "Враждебна" коремният хирург подполковник д-р Петър Трендафилов, медицинската сестра младши сержант Мария Димитрова и двамата санитарни инструктори - старшина Антон Димитров и старшина Емил Стоянов - за Мали. Заедно с тях ще пътува и командирът на Военно-медицинския отряд за бързо реагиране и заместник-началник на ВМА по осигуряването на мисии полк. д-р Александър Парашкевов.

Мисията е за близо 16 месеца с четири ротации на различните екипи за по четири месеца. Българските военни медици ще осигуряват щаба на операцията в столицата Бамако.

Ген. Тонев каза, че те са имунизирани и подготвени. По думите му медиците ни ще лекуват и местни хора, предвидени са и медикаменти за 150 000 евро за местното население срещу инфекциозни заболявания. В Мали само 8 процента от населението ползва чиста питейна вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?