Аню Ангелов отказва "оферта" на Дянков за по-високи заплати срещу по-малко привилегии

Полицаите обещаха на вицепремиера да го оставят безопасно да напусне "пицарията” си

Сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Аню Ангелов категорично отхвърли "офертата" на вицепремиера Симеон Дянков следващата година да осигури средства за вдигане на заплатите на военните с 12%, ако те се откажат от привилегиите си. Ангелов обяви, че Дянков официално не е пратил никакво предложение в Министерството на отбраната (МО), както твърди финансовият министър.

Ангелов за пореден път обяви, че не е съгласен с коментарите на вицепремиера за служителите в силовите ведомства.

"В правителството има разумни хора, които водят преговори. Не приемам оферти през медиите", заяви военният министър във вторник, след като се срещна с румънския си колега Корнелиу Добрицою.

Политическото ръководство на МО от близо два месецa говори за увеличение на заплатите и очаквано се стигна до конфликт с Дянков, който отдавна лансира тезата за отнемане на преференциите за военни и полицаи. В понеделник Дянков обяви, че е готов за вдигане на заплатите, но ако хората под пагон се откажат от по-дългите отпуски и до 20-те заплати, които получават при пенсиониране.

Ангелов обяви, че ако се отнемат "компенсациите" за военните, то те трябва да получат същите права като държавните служители и да имат право да стачкуват и да членуват в партии. Освен това Ангелов коментира, че не знае какво влияние би имало за Фонд "Работна заплата", ако отпуските станат 20, а не 40 дни, тъй като те така или иначе са платени.

Полицаите ще пуснат Дянков безопасно да напусне "пицарията” си

Засега няма официална позиция на силовия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, който разполага с по-сериозни позиции от Ангелов. До момента обаче той не се е ангажирал с прогнози за ръст на заплатите на полицаите, които настояха за 25 - процентно увеличение.

От полицейския синдикат обаче реагираха, като обявиха, че на Дянков му липсват "базисни знания за разграничаване на съдържателно ниво на понятията "привилегии”, "преференции” и "компенсации”.

"Ако министър Дянков събере смелост да се срещне с представителите на СФСМВР, те вероятно биха били склонни да се откажат от всички свои "привилегии” и "преференции” в замяна на отпадане на  забраната за провеждане на стачка в МВР. При успешен финал на подобни преговори от Федерацията биха се ангажирали в продължение на поне 10 дни да не предприемат никакви действия - за да има възможност г-н Дянков безопасно да напусне "пицарията” си, тъй като в противен случай би му се наложило твърде отблизо да наблюдава хода и резултатите от една национална стачка на полицаи и пожарникари", посочват от синдиката.

Оттам призовават премиера Бойко Борисов да убеди Дянков да говори конкретно, за да не излага правителството.

Съпротивата срещу Дянков стана международна

Румънският министър на отбраната Корнелиу Добрицою демонстрира солидарност с колегата си Аню Ангелов като защити "компенсациите" и заяви, че "привилегията на военните, е че могат да умрат в мирно време".

Той разказа, че мотивацията на румънските военни е била смазана, след като заради кризата заплатите на всички длъжности са били свалени с 25%.

Въпреки това, заплащането на военните в Румъния е два пъти по-високо отколкото в България, най-бедната страна членка на ЕС след северната си съседка. Аню Ангелов отбеляза обаче, че е важна не само сумата, но и какво може да се закупи с нея. 

Сега обаче правителството в Румъния вдига заплатите до края на годината с 12% плюс процента на инфлацията.

Ако заплатите в МО не бъдат вдигнати, това ще е силен удар срещу личния авторитет на военния министър. Малко вероятно е обаче в следващата изборна година военни и полицаи да останат разочаровани.

През миналата година Ангелов обеща да раздаде бонуси, но Дянков пренасочи средствата в друга посока. В момента войнишката заплата е около 700 лева, а средната за офицери около 1200 лева.

Последните три години възнагражденията на военнослужещите не са вдигани, но предишното правителство ги актуализира на няколко пъти. За сравнение, средната заплата в страната е около 750 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?