Заради 79 млн. лева дългове на ВМА

Аню Ангелов плаши, че ще разпродаде военните болници в Сливен и Плевен

Аню Ангелов плаши, че ще разпродаде военните болници в Сливен и Плевен

79 млн. лева дългове има Военномедицинската академия (ВМА) към момента, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов по време на парламентарния контрол в петък.

За сравнение на всички останали държавни и общински болници дълговете са общо 300 млн. лева. Все пак Ангелов съобщи, че дълговете на болницата намаляват, като в началото на годината са били 95 млн. лева.

Ангелов е одобрил погасителен план за близо 60 процента от дълговете на болницата. Според него ще се отделят по 2 млн. лева всеки месец от получаваните средства по клинични пътеки, а 188 души от военните болници в Сливен и Плевен ще бъдат освободени.

Идеята е болниците в двата града да бъдат преобразувани в медицински пунктове само за нуждите на военните. Ще бъдат намалени разходите за консумативи и ще бъдат продадени земя, сгради и медицинска апаратура.

В същото време обаче Ангелов посочи, че преобразуването на двете болници ще окаже негативно влияние върху качеството на общественото медицинско обслужване в регионите на Сливен и Плевен.

Той допусна, че има и други изходи от създалото се положение - МЗ да покрие разходите на ВМА за посочените дейности през последните години или двете болници да се трансформират в търговски дружества като покриват самостоятелно разходите си в бъдеще. Така ще продължат да осигуряват съответните здравни услуги за хората от тези региони. От обясненията му обаче не става ясно с какво трансформирането на болниците в търговски дружества ще подобри финансовото им положение.

"За разлика от другите болници, на ВМА не се възстановяват от Министерството на здравеопазването разходите на всичките четири нейни болници за спешната помощ, за психиатричната помощ, за интензивното лечение, а до първи януари т.г. - и за онкологичната помощ, оказвана на български и чужди граждани извън контингента, за който, по силата на закона за отбраната и въоръжените сили, МО поема разходите", заяви Аню Ангелов.

Той обясни, че тези дейности не се покриват и от НЗОК и така разходите са изцяло за сметка на бюджета на МО. Такива средства обаче не са предвидени в бюджета на ведомството, каза още Ангелов. ВМА никога не е имала договор със здравното министерство за извършване на спешна помощ и други дейности.

Здравното министерство плаща по 13 милиона лева годишно за спешна помощ на 33 болници в цялата страна – предимно големи областни и университетски болници. Бившият здравен министър Стефан Константинов обяви преди време, че за да се сключи договор с ВМА и да ѝ се плаща за тези дейности, министерството трябва да спре да плаща на някоя от другите болници като например “Пирогов“. В позицията на ВМА са и други болници, които също приемат пациенти по спешност, но нямат договор с министерството и компенсират загубите от това с другата си дейност или също трупат дългове.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов нареди на ресорните министри да предложат план за сливане на ведомствените болници и приравняването им по статут с останалите. После обаче вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви пред състава на МВР-болницата, че тя ще запази сегашния си статут.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?