Следващото правителство ще трябва да реши дали да купува изтребители

Аню Ангелов с доста съмнителен план за плащанията по най-скъпата сделка в армията

Аню Ангелов с доста съмнителен план за плащанията по най-скъпата сделка в армията

Военният министър в оставка Аню Ангелов обяви, че няма крайно решение за закупуването на нови многоцелеви изтребители и въпросът ще бъде решен от следващото правителство.

 

В същото време от думите му стана ясно, че Министерството на отбраната е планирало плащанията по най-скъпата сделка за модернизацията от армия да станат за сметка на евентуално увеличение на бюджета за отбрана от следващото правителство, което на този етап е много съмнително.

 

Ангелов се готвеше да прокара най-скъпата сделка от модернизацията на армията в края на мандата на правителството, което подаде оставка. По негово решение тя щеше да се осъществи не с конкурс, а на база директни преговори.

 

В отговор на парламентарно питане министърът обясни, че планът за плащането на договора, който се очаква да излезе около 700 млн. лева, предвижда то да стане със средства от бюджета на Министерството на отбраната.

 

Ангелов каза, че в тригодишната бюджетна прогноза, която е предал във финансовото министерство, е записано, че от 2014 до 2016 г. трябва да се осигури 1.5 процента от БВП за нуждите на отбраната - с около 200 млн. лева повече отколкото в момента, като тези средства да са за капиталови разходи.

 

"Разчетите ни показват, че от тези общо 250 млн. за капиталови разходи, около 100 млн. лева всяка година, започвайки от 2014, могат да се заделят за придобиването на многоцелеви изтребители. За седем години - от 2014 до 2020, това прави около 700 млн. лева", посочи министърът.

 

Изпълнението на този план обаче е доста съмнително, тъй като разчита на евентуалното желание на следващите управляващи да увеличат парите за отбрана, след като това правителство ги намали. Заради икономическата криза много страни намалиха бюджетите за отбрана и за това ръководството на НАТО на няколко пъти излезе с позиции, че това е притеснително и призова страните членки да не орязват средствата за сектора. 

 

Военният министър Аню Ангелов се опита да гарантира 1.5% от БВП за отбрана годишно, като вкара тази цифра във всички армейски планове, приети включително и от Народното събрание. Правителството на ГЕРБ обаче не изпълни собствените си планове и отдели за отбрана последните две години по около 1.3% от БВП.

 

Ангелов обясни, че в момента група, ръководена от зам.-шефа на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, е в Швеция, където завършва окончателно преговорите с шведската страна по отношение на евентуално купуване на изтребители "Грипен".

 

Според анализа на МО има три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ.

 

Неофициални източници сочеха сделката за вече решена в полза на офертата на Португалия.

Споделяне

Още по темата

Още от България