Аню Ангелов събирал много власт и реполитизирал армията

Президентът Георги Първанов остро разкритикува военния министър Аню Ангелов, с който е в чести кадрови спорове. Според държавния глава има "стремеж чрез законодателството Ангелов да концентрира все повече власт в собствените си ръце, което ни връща преди началото на промените, когато министърът беше всичко".

"Имаме пълно обезличаване на военното командване и концентриране на властовия ресурс в ръцете на едно политическо лице. И твърдя, че това е тенденция на реполитизация на армията", каза Първанов в интервю за 24 часа.

Освен това той отбелязва и "един стремеж, който се прокарва, първо, чрез законите, и, второ, чрез действия за зачеркване на идеята за социална политика в армията".

"А твърдя, че социалната мотивация на военните е много важна", заяви самообявилият се за социален президент Георги Първанов.

Освен това според него Ангелов се стреми да изгради "въоръжени сили за износ", части, които да участват единствено в мисии.

"Забравил е, че по конституция въоръжените сили имат задача да гарантират отбраната на страната. Това личи и от начина, по който се структурират въоръжените сили на територията на страната, например закриването на батальона във Враца", каза Първанов.

Разправията между Първанов и Ангелов излезе публично, след като министърът отказа да повиши съветника на президента по военната сигурност Николай Николов. След това пък Първанов отхвърли две кандидатури на правителството за началник на военното разузнаване. В крайна сметка министърът назначи цивилно лице за изпълняващ длъжността и така заобиколи президента.

Попитан кой победи в спора за военното разузнаване, Първанов отговаря лаконично и иносказателно: "Един мъдър човек казваше в такива случаи - когато двама се карат, виновен е по-умният".

"Приемам това негово решение, както беше предложено, за да не блокираме службата. Но моите спорове с военния министър далече надхвърлят кадровата политика. Ние, първо, спорим по идеята за българската армия", заяви още Първанов.

Той каза още, че не вярва да има законодателни промени, които да доведат до това президентът да няма военно разузнаване.

"Не вярвам да има такива законодателни промени. Аз не съм си позволявал нищо повече от това да получавам редовна информация, която получават и премиерът, и председателят на парламента", заяви Първанов.

В момента служба "Военна информация" е към министерството, но назначаването на директор изисква указ на президента. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че предстои да бъде изготвен закон за службата. Сега тя действа по няколко члена от Закона за отбраната. "Синята коалиция" пък вече внесе законопроект за събирането на цивилното и военното разузнаване в подчинена на премиера агенция.

"Нека да се води тази дискусия, но става въпрос за две служби - военното и цивилното разузнаване, които имат съвсем различни функции. И ако някой се опита да повтори експеримента с ДАНС и механично да слее службите, ще имаме от две работещи служби една неработеща или с намален капацитет", заяви Първанов.

Според него опитите за орязване на правомощията на президента не датират от сегашното правителство.

"Предишният кабинет оряза възможността президентът да подписва указите за назначаване на заместниците на ДАНС. Аз подписвам за НСО, за разузнаването, за военното разузнаване, но за ДАНС споделям отговорността само за началника", каза още Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?