Аню Ангелов: Язовир "Иваново" не е на МО, а само земята под него

Военното министерството не е собственик на язовир "Иваново", а само на част от земята под него. Това разкритие обяви министърът на отбраната Аню Ангелов в понеделник.

Ангелов се позова на собствено разследване на военното министерство.

"Истината е една: Министерството на отбраната никога не е било собственик на това хидротехническо съоръжение. Министерството е собственик на част от земята под язовира - тя е била преотстъпена на военния полигон, но в акта се споменава само земя. Никъде в него не е отбелязано, че има язовир", каза Ангелов, цитиран от Дарик радио.

Той съобщи, че ведомството има от Държавния архив всички документи и данни, които се отнасят до собствеността на язовир "Иваново". Според тях язовирът е строен през 1963 година и е бил собственост на АПК - Харманли - Юг, на ТКЗС "3 март“ - село Иваново. През 1994 година е продаден на две земеделски кооперации.

Не е ясно защо след като язовир "Иваново" преля и потопи харманлийското село Бисер военното министерство обяви официално, че не е собственик на язовира, той не му е предоставян за управление и не е завеждан в неговия баланс.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?