АП: България ще получи статут на пазарна икономика в замяна на подкрепата й за САЩ по иракския въпрос

В замяна на твърдата ѝ подкрепа за американската позиция за Ирак Съединените щати са обещали да признаят България за пазарна икономика. Това посочва Асошиейтед прес в материал, посветен на иракската криза.

Агенцията отбелязва, че за последното десетилетие София е получила над 420 милиона долара от американското правителство. Обещаното ѝ признаване за "пазарна икономика" ще защити българските компании от обвинения, че продават продукти в САЩ на нечестно ниска цена - практика, известна като дъмпинг, се отбелязва в материала.

В него се припомня, че когато миналият юни Вашингтон е признал Русия за пазарна икономика, руски представители са изчислили, че новият статут може да увеличи руския износ за САЩ с 1,5 милиарда долара годишно.

АП припомня посещението на американския министър на търговията Дон Евънс в България през февруари и изявленията му, че Съединените щати няма да забравят приятелите си, които са ги подкрепили. Вашингтон оказва сериозен натиск върху страните-членки на Съвета за сигурност преди гласуването на резолюция на ООН, разрешаваща употребата на сила срещу Багдад, отбелязва АП.

Някои от тези държави са получили или ще получат от Съединените щати. финансови и икономически облаги, констатира Асошиейтед прес.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес