АП избра "Бългериан технолоджис" за купувач на "София филм"

Агенцията за приватизация избра "Българиан технолоджис" за купувач на столичните киносалони, обединени в държавното дружество "София филм", съобщава БТА.

Купувачът ще купи 75% от капитала на "София филм", а договора трябва да бъде сключен до 30 дни.

"Бългериан технолоджис" е предложила да плати за столичните киносалони 4 712 000 лева, които ще бъдат платени изцяло в брой. Купувачът е поел ангажимент да инвестира 6 милиона лева в срок от 5 години.

Едно от условията, които държавата постави за раздържавяване на "София филм", е 15% от филмите, които ще се прожектират в столичните киносалони, да са европейски или национални кинопродукции. Купувачът е заявил, че 20% от филмите, които ще се въртят по киноекраните, ще са български или европейски продукции.

В "София филм" са включени столичните киносалони "Европа палас", "Москва", "Ново кино Славейков", "Глобус", "Сердика", "Изток", "Витоша", "Модерен театър", "Урвич" и "Мир". Под наем са взети залата в Руския културен център на ул. "Шипка" 34 и кино "Рекс". "София филм" е собственик на 10 от близо 30 кина в столицата. В "Модерен театър" има четири кинозали, а "Мир" - две.

На 18 юни т.г. 5 фирми купиха тръжна документация и информационни меморандуми за продажбата на "София филм" ЕАД - "София филм плюс" АД, "KPMG - България" ООД, "United cinema" АД, "Бългериан технолоджис" ЕООД и "Пелдерс Бехиър" - Холандия. От тях на 20 юни оферти и депозит от 400 хиляди лева в АП внесоха "Бългериан технолоджис" и "United cinema".

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?