АП не е решилa ще чака ли НСС, за да внесе сделката за "Атоменергоремонт" в надзора

"Българска енергийна компания" е избрана за купувач на Атоменергоремонт, защото е предложила с 3 млн.лв. по-добра цена от класираната на второ място в конкурса и защото нямала никакви претенции по приватизационните документи. Това обясниха днес от Агенцията за приватизация, по повод разгорелия се скандал около сделката за дружеството, специализирано в тежките ремонти на големите турбини в АЕЦ "Козлодуй".

Според публикации, "Българска енергийна компания" е свързана с Константин Димитров - Самоковеца, посочен като контрабандист в докладната записка на МВР за организираната престъпност. Класираната на второ място в конкурса фирма е "Кобела", на хазартния бос Васил Божков - Черепа.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов заяви пред БНР, че "Атоменергоремонт" има договори с централата за ремонти на 5 и 6 блок, които изтичат до края на тази година. "Атоменергоремонт" бе отделено като самостоятелно от АЕЦ "Козлодуй" дружество преди три години. То е единственото в България предприятие, специализирано в тежките ремонти на големите турбини на АЕЦ-а. Фирмата разполага с квалифициран персонал и специализирана ремонтна техника.

Другите участници в сделката за "Атоменергоремонт" са консорциумът "Интератоменерго" между испанската компания "Технатом", руската "Енергомонтаж" и регистрираната във Виена "Еконет консултинг" и свързаната със СИБанк "Болкан енерджи фонд".

Все още предстои избраният купувач да декларира произхода на средствата си.

Един от кандидатите за "Атоменергоремонт" коментира пред mediapool.bg, че решението на АП е взето изненадващо бързо. Офертите били внесени в 14 ч. на 10 юни, а класирането станало ясно само два часа по-късно при положение, че документацията по офертите била няколкостотин страници.

От АП съобщиха още, че изпълнителният съвет на агенцията все още не е написал доклада си до Надзорния съвет на ведомството, с който му предлага да одобри сделката.

В петък миналата седмица от агенцията съобщиха, че едно от изискванията в процедурата е купувачът да получи допуск за достъп до класифицирана информация, който трябва да бъде издаден след проверка на Национална служба Сигурност (НСС). Това се налага, защото предприятието изпълнява ремонтни дейности в атомната електроцентрала.

В проучването за индустриална сигурност, което се прави на фирмите от страна на НСС, се събират данни за структурата и произхода на капитала, търговски партньори, финансови отношения, вещни права и т.н.

Според Агенцията за приватизация, няма пречка разглеждането на документите по сделката от надзора и проверката на НСС да се провеждат успоредно. От спецслужбите обаче обясниха, че проверката за индустриална сигурност е тежка процедура и може да отнеме повече време. В същото време, по закон Надзорният съвет има 14-дневен срок от датата на внасянето на доклада и приватизационните документи, в който трябва да се произнесе по тях. Ако не го направи и срокът изтече, се счита, че е дал мълчаливо одобрение.

В такъв случай е реална опасността Надзорният съвет да бъде принуден да се произнесе, преди НСС да е излязла със становище.

Агенцията за приватизация и днес потвърди позицията си, че при приватизацията на "Атоменергоремонт" са взети предвид всички препоръки на министерството на енергетиката. В петък министър Милко Ковачев заяви, че това не е направено, особено по отношение към изискванията за опит в бранша към купувача.

Според източник от министерството на енергетиката обаче тези условия са били изпратени до АП два дни, след като агенцията вече е предоставила на кандидатите правилата за конкурса. Дотогава от ведомството на Милко Ковачев не били поставяли каквито и да е изисквания към купувача.

Днес стана ясно още, че енергийният министър е изпълнил заявеното в петък миналата седмица и е изпратил писмо до АП и НСС по повод приватизацията на Атоменергоремонт. В писмото до изпълнителния директор на агенцията, което е с копие и до надзорния съвет, се посочва, че продажбата на дружеството трябва да бъде съобразена със заложените в енергийната стратегия цели за избор на стратегически инвеститор на дружествата от бранша. В писмото до НСС се настоява да бъде извършена проверка дали може да се даде достъп до класифицирана информация на лицата, които участват в процедурата по приватизацията на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?