АП: Румънската политическа сапунка може да навреди на новата членка на ЕС

По време на телевизионна изява на живо на румънския премиер, ядосан зрител се обади в телевизията, за да поиска от премиера "да спре да лъже публично".

Ядосаният зрител бе не някой друг, а президентът на страната - Траян Бъсеску, който стигна дотам, че обиди премиера Калин Попеску Таричану за това, че носи папионки. Избликът накара Таричану да отвърне, че му е писнало от президента и че няма да говори повече с него. Така започва авторски коментар на агенция Асошиейтед прес.

Всичко това изглежда малко детинско, но последствията от политическата сапунена опера, която изправи Бъсеску срещу Таричану във всекидневни атаки на очерняне, стават все по-сериозни и дори заплашват да парализират работата на правителството.

Европейският съюз наблюдава ситуацията с дълбока тревога, защото разчита Румъния, която се присъедини към блока през януари, да извърши големи реформи в изкореняването на корупцията и привеждането на румънската икономика в съответствие с тези на по-богатите западни съседи.

В понеделник Таричану обяви, че отношенията между двете основни партии в управляващата коалиция са се разпаднали. Премиерът обвини Демократическата партия, чийто лидер бе Бъсеску, преди да стане президент, че е направила невъзможен живота на неговата Националнолиберална партия.

Румъния няма външен министър, след като Бъсеску блокира назначаването на номинирания от Таричану за поста, казвайки, че няма достатъчно опит. Михай Ръзван Унгуряну, смятан за по-близък до президента, отколкото е премиерът, подаде оставка от поста външен министър миналия месец по искане на Таричану, тъй като не го бил информирал за ареста на двама румънци от американските сили в Ирак.

От месеци Румъния няма посланици в ключови столици, в това число във Вашингтон и Лондон, заради споровете между Бъсеску и Таричану за кандидатите.

Миналата седмица парламентарна комисия, съставена от три опозиционни партии, препоръча суспендиране и импийчмънт на Бъсеску заради нарушаване на конституцията и твърдения за други нарушения. Членовете на либералната партия на Таричану се въздържаха при гласуването.

В своя доклад 12-членната комисия посочи, че президентът е разклатил основите на правителството, отказал е да назначи министри, предложени от Таричану, обиждал е министри по време на правителствени заседания и е нареждал незаконни подслушвания.

Изглежда все по-вероятно, че президентът ще бъде отстранен за 30 дни.

Препирните между двамата и техните политически съюзници започнаха миналата година, когато Таричану заяви, че Румъния трябва да изтегли силите си от Ирак, а Бъсеску се обяви против. Оттогава Таричану си нае чуждестранни съветници, които да ръководят PR-кампании, целящи да спечелят обществеността на негова страна.

Лидерите на подкрепящите ги политически партии също се включиха в караниците.

След като Бъсеску иронизира външния вид на Таричану, привържениците на премиера започнаха да се появяват по телевизията с папионки.

Политическият анализатор Стелиан Тънасе казва, че враждата между президента и премиера е подхранвана от групови интереси, които се борят за влияние и за 2,26 милиарда евро средства от ЕС, които Румъния се надява да получи тази година.

"Тези хора мислят, че когато средствата от ЕС дойдат тук, ще завалят пари. Това започна като разправия, след това стана сапунена опера, а сега е политическа драма на широк екран", каза Тънасе.

Бъсеску - харизматичен бивш моряк, който призна, че е посещавал публични домове, е все още най-популярният политик в Румъния с рейтинг около 50 процента, макар че подкрепата за него леко намаля, а суспендирането ще бъде още един удар върху неговата популярност.

За разлика от него, по-улегналият Таричану и опозиционният лидер Мирча Джеоана имат рейтинги около средата на 20-те процента.

Ще бъде почти невъзможно Бъсеску да бъде отстранен, защото повече от половината румънци, които имат право на глас, ще трябва да гласуват за свалянето му от поста.

"Таричану трябва да си отиде", каза Митика Унгуряну, 51-годишен шофьор. "Бъсеску бе избран от народа, а Таричану бе назначен от Бъсеску. Бъсеску направи грешки, но той иска да бъде "президент-играч", той не иска да бъде статичен и да говори език, който никой не разбира", допълни Митика.

Политическата сапунена опера отблъсна много хора от политиката.

"Политиката стана долнопробната част от нашия живот и аз отказвам да бъда въвлечена в това", каза Лиа Барбу, 21-годишна студентка от Клуж. Тя допълни, че не е гледала новини или политически дебати от седмици.

Чуждестранни дипломати са загрижени, че враждата ще попречи на усилията на Румъния за модернизация. "Членовете на Европейския парламент са все по-разтревожени какво става. Ако те си играят игрички, значи не работят по реформите, нали?", каза европейски наблюдател.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?