АП: След споразумение медиците ще излежат присъдите си в България

На 26 януари, когато ще е следващото заседание по СПИН-делото в Бенгази, може да се очакват присъди срещу българските медици в Либия, предаде Асошиейтед прес.

Има надежда, че дори шестимата да бъдат осъдени на смърт, присъдите няма да бъдат изпълнени и ще се постигне споразумение медиците да излежат доживотни присъди в България, сочи АП като се позовава на анонимни съдебни източници.

В кореспонденция от Триполи АП съобщава, че либийският съд отложи процеса срещу българските медици, обвинени в умишлено заразяване с вируса ХИВ на над 400 деца.

Днес Наказателният съд в Бенгази разреши българската защита да представи в съда експертно мнение по материалите за делото за СПИН епидeмията в Либия. Идеята е да бъдат представени писмени становища на международни учени, специалисти в областта на СПИН, както и на либийски специалисти.

Повод за искането на защитата е докладът на петима либийски експерти, който допуска умишлено предизвикване на епидемията от СПИН в детската болница "Ал Фатах" в Бенгази. С нея бяха оспорени основните тези на българската защита и докладът на световните експерти по СПИН Люк Монтание и Виторио Колици, според които инфекцията е причинена от слаб хигиенен контрол в болничното заведение, както и че тя е възникнала преди назначаването на българите на работа там.

Българите - пет медицински сестри и лекар, са обвинени в заразяване на децата с вируса, който причинява СПИН, чрез заразена кръв, припомня АП. Двадесет и три от децата, за които се смята, че са развили болестта, са починали. Прокурорите по делото искат смъртни присъди за обвиняемите, които според тях са заразили децата умишлено. Шестимата медици твърдят, че са невинни.

АП припомня, че деветима либийски лекари също са изправени пред съд за небрежност, а процесът е следен от международни наблюдатели.

Очакват се присъди до февруари, според либийския външен министър

За първи път представител на либийската държава се ангажира през Европейския съюз и със срок за приключване на процеса.

Според либийския външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам делото срещу българските медици в Либия ще приключи до края на януари или най-късно в началото на февруари. Това съобщиха от българското външно министерство, като се позоваха на изказване на Шалкам след среща с френския външен министър Доминик дьо Вилпен в Париж.

По думите на Шалкам делото срещу българите ще приключи скоро с издаване на присъди. "Това ще бъде един справедлив процес. Каква полза бихме имали, ако осъдим невинни хора, каква полза ще има Либия от това?", е казал либийският външен министър.

Защитата на медиците получи право да призове нови експерти

Адвокатите на българските медици са поискали днес пред съда да се явят да свидетелстват и либийските лекари с аргумент, че редица неща в доклада се нуждаят от изясняване.

Адвокат Пламен Ялнъзов заяви, цитиран от БТА, че в доклада на либийските експерти са правени изводи, свързани с банки с кръвна култура като е посочено, че в тях е било установено наличието на заразена с ХИВ кръв, след като е известно в доказателствения и документален материал, че банките, представляващи доказателството по случая са съдържали плазма с протеин.

Защитникът настоя, че съществуват различни неточности и неясноти в експертизата на либийските специалисти, които трябва да бъдат уточнени в залата на съда, след като експертите бъдат призовани. Той посочи, че така ще стане възможно заключенията им да бъдат предоставени на други експерти. Това е в интерес на истината, която всички търсим, посочи Ялнъзов.

Съдията по делото Фадиолла Ашрийф заяви, че либийските експерти могат да бъдат призовани едва след изготвянето на експертиза от страна на специалисти, избрани от защитата на българите. Той пожела преди следващото заседание на инстанцията, насрочено за 26 януари, да се срещне лично с избраните от адвокатите на българите експерти, за да бъдат установени детайли така, че на насроченото следващо заседание тяхното заключение да бъде предадено в писмен и окончателен вид.

Представители на българската защита коментираха, че даденият за това срок е достатъчен, както и че се има предвид група международни специалисти, които да участват в изготвянето на документа.

Българската защита вече е разговаряла и с международни лекари да бъдат свидетели, които да докажат несъстоятелността на доклада или да участват в изготвянето на нова експертна оценка по СПИН-делото.

"Взето мнението на световноизвестни учени, вирусолози, микробиолози - изследователи на СПИН. Няма да е цялостна експертиза, а за становища", поясни пред БНР един от обвиняемите д-р Здравко Георгиев. Той обаче каза, че адвокатите не били им казали имената на експертите, които ще свидетелстват.

Подсъдимите ни искат бърза развръзка на първа инстанция

Вчера посланикът ни в Либия Здравко Велев е занесъл на шестимата медици превод на български на доклада на петимата либийски лекари. Късно снощи при медиците са били и адвокатите им Пламен Ялнъзов и Осман Бизанти, за да решат заедно каква да бъде стратегията на защитата за напред.

България ще изпрати наши лекари, за да прегледат подсъдимите

Посланикът ни в Триполи Здравко Велев съобщи, че се правят постъпки двама български медицински специалисти, посетили през миналата година подсъдимите, да пристигнат отново в Либия, за да им направят основен преглед. Очаква се медиците да бъдат посетени в затвора от психиатър и специалист по вътрешни болести. Българското посолство в Либия ще представи информация за делото срещу шестимата български медици в Бенгази на срещата на дипломатите от Европейския съюз в Триполи във вторник, съобщи още посланикът пред Дарик радио.

Д-р Здравко Георгиев обясни пред БНР, че шестимата искат адвокатите им да реагират срещу несъстоятелните заключения в документа, като същевременно не желаят делото да се проточва излишно.

Медиците са се обединили около идеята за бърза развръзка на тази инстанция, което според тях означава делото в Наказателния съд в Бенгази да може да завърши в следващите два-три месеца.

На днешното заседание са присъствали дипломати от 13 европейски държави, включително и от Ирландия, която сега председателства Европейския съюз, предаде БНР.

Предварителното очакване за днешното дело бе, че то ще бъде отложено и присъди няма да бъдат обявени.

Според наказателно-процесуалния кодекс на Либия, след изслушването на последните думи на обвиняемите съдът има срок от 1 месец, за да обяви своето решение и 8 дни след това, за да оповести мотивите си в писмен вид и подписани от съдията. Страните по делото имат право на обжалване на решението по своя преценка. Срокът за това е 30 дни след произнасянето на присъдата.

При произнесена смъртна присъда адвокатът на подсъдимите или служебен защитник трябва да внесе мотивите за обжалване, като това не отнема правото на осъдения, ако адвокатът не го направи. Върховният касационен съд е последната инстанция за обжалване. При оправдателни присъди подсъдимите не могат да бъдат освободени, докато не изтече законовият срок за обжалване. В тази фаза от процеса не могат да се разглеждат и промени в мерките за неотклонение.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: