АП търси извънсъдебно споразумение с EVN за енергото в Слънчев бряг

Не съм се отказал да търся извънсъдебно споразумение с австрийската компания EVN за електроразпределителното предприятие (ЕРП)  в Слънчев бряг. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов в сряда в отговор на журналистически въпрос докъде е стигнало арбитражното дело, което енергийната компания заведе срещу България. Спорът е заради курортното енерго, което бе включено в приватизационния договор с EVN за покупката на ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора.

Цената му бе 25 млн. лв., като неустойката за държавата при нереализиране на сделката е 27 млн. евро. Проваляното на няколко пъти прехвърляне на акциите на енергото на австрийците заради спорове за цената им между акционерите в туристическото дружество “Слънчев бряг” АД, в чиито активи е ЕРП-о, принуди EVN да заведе арбитражно дело срещу България за неизпълнение на ангажиментите ѝ. Процедурите по делото  в момента се уточняват, каза Николов. Междувременно общото събрание на “Слънчев бряг” най-сетне се разбра за стойността на ЕРП-то, която бе оценена на 38,86 млн. лв.

Тази сума надвишава записаната стойност в договора с EVN, но според Николов разликата между двете цени може да се поеме от доверителната сметка, разкрита от австрийците по договора за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. Ескроу сметката възлиза на 20 на сто от стойността на приватизационния договор в размер на 271 млн. евро. От тази сметка се предвижда да се доплати на туристическото дружество разликата в цените, а EVN да получи енергото. Така ще удовлетворени всички страни в спора и държавният бюджет няма да е ощетен.

Шефът на приватизационното ведомство обяви, че схемата, която ще се предложи на австрийците, е одобрена и от Министерството на икономиката е енергетиката, чака се разрешението на Агенцията за следприватизационен контрол, за да се предложи на EVN и ако те се съгласят, да се спре арбитражното дело.

Споделяне

Още от Бизнес