АП умува още 10 дни кого да пусне до конкурса за ТЕЦ Русе, Варна и Бобовдол

Агенцията за приватизация удължи до 10 януари срока, в който трябва да определи участниците в конкурса за продажбата на ТЕЦ-овете в Русе, Варна и Бобовдол, съобщиха от пресцентъра на ведомството. В четвъртък - 30 януари, според първоначалната процедура, АП трябваше да обяви кои кандидати допуска до участие в надпреварата за трите термоцентрали. Поради необходимостта от разяснения и допълнителна информация по подадените от кандидатите документации за допуск, се налага удължаването на срока, обясниха от агенцията.

Отлагането на обявяването на кандидатите, които могат да подават окончателни оферти за трите дружество, бе очаквано от експертите в бранша. Прогнозите на специалистите са, че удълженият срок ще позволи и допълнителната консултантска компания НЕРА, която бе привлечена от енергийния министър Милко Ковачев за мнение по спора му с Агенцията за приватизация относно предвидените дългосрочни договори за таксата, която НЕК ще плаща на централите за разполагаема мощност, да произнесе становището си.

Дванадесет фирми подадоха документи за допускане до участие в конкурса за продажба на ТЕЦ Бобовдол ЕАД, ТЕЦ Варна ЕАД и Топлофикация-Русе ЕАД. Заявките са на CEZ, Чехия, EVN, Австрия, E.ON, Германия, гръцката Пъблик Пауър Корпорейшън, руската РAO, Енел, Италия, японските компании Митцуи и Джей Пауър, англейската Интернешънъл Пауър Глобал Дивелъпмънт, френската Далкия, AES, САЩ, и Нешънъл Термал Пауър, Индия. Документи закупиха, но не подадоха германската Щадверке Лайпциг и Юнит интернешънъл, Белгия.

Споделяне

Още от Бизнес