АП все още не е поискала за БТК лиценз за трети GSM

Агенцията за приватизация все още не е поискала на БТК да бъде издаден лиценз за трети GSM оператор, показа проверка на mediapool.bg. От ведомството на Илия Василев и от Комисията за регулиране на съобщенията отказаха каквато и да е информация по случая.

Според чл. 39 от закона за приватизация, подобна лицензия се предоставя без търг или конкурс на държавна фирма с открита процедура за приватизация, когато предоставянето на лицензия е предвидено в приватизационна стратегия. В приетата от парламента стратегия за раздържавяването на БТК е залегнало условието за трети GSM.

Предложението за предоставяне на лицензията се прави от Агенцията за приватизация, съгласувано с органа, който упражнява правата на едноличен собственик на капитала. В случая с БТК това е министерството на транспорта и съобщенията. Във ведомството на Николай Василев обаче все още не е получено съгласувателно писмо от АП.

Помолени за коментар, от "Вива венчърс" заявиха, че компанията иска да получи БТК с лиценз за трети GSM оператор.

От АП още не са уведомили купувача за точната дата на подписване на сделката.

Според приватизационния договор за БТК няма пречка той да бъде подписан и без издадена лицензия. Това изискване обаче е условие за извършването на плащане по сделката.

Друго изискване е министърът на транспорта и съобщенията да издаде заповед за одобряване на новия устав на дружеството и увеличаване на капитала. Комисията за защита на конкуренцията трябва да издаде разрешение за концентрация.

Трябва да се получи съгласието на всички дългосрочни кредитори на БТК относно поемането на държавната гаранция от новия собственик.

На 10 февруари - 10 дни преди крайния срок за приключване на сделката за БТК, обявен от вицепремиера Лидия Шулева пред парламента, лидерът на ДПС Ахмед Доган се изказа скептично за нея.

Запитан дали е оптимист, че договорът за раздържавяването на БТК ще се сключи до 20 февруари, Доган каза: "Би било добре, но аз специално не съм оптимист".

Според него проблемът не е във формалното изпълнение на определени условия, а в наличието на ясна стратегическа и инвестиционна визия на купувача "Вива венчърс" за БТК.

Въпреки че фирмата на американския фонд "Адвент" спечели първо място с офертата си в конкурса за БТК, Надзорният съвет на АП на два пъти се опита да я елиминира за сметка на останалия втори в класацията турски консорциум Коч холдинг - Тюрк телеком.

Именно за втория участник лидерът на ДПС недвусмислено лобираше и успя да притисне управляващите да проточат сключването на сделката, при която и съдът на два пъти посочи "Вива венчърс" като победител.

В случая с лиценза за GSM оператор ще бъдат увредени интересите на двата играча на пазара на мобилни комуникации - "МобилТел" и "Глобул", защото ще се появи силен трети конкурент.

Експерти очакват между вече частната БТК и мобилните оператори да възникнат проблеми при предоставянето на наети линии. Основният оператор може да се отнася по-привилегировано към собствения си GSM оператор и така да увеличи разходите на сегашните два играчи на пазара.

До февруари 2002 г. най-големият български мобилен оператор "МобилТел" бе собственост на скандалния бизнесмен Майкъл Чорни. Представителите на ДПС лобираха в полза на Чорни при провалената процедура за приватизация на "Булгартабак холдинг", а Доган открито се опита да уреди връщането му в България.

От 2 години насам "МобилТел" се води собственост на петима акционери от Австрия. За този период не са направени никакви съществени промени по отношение на правното обслужване на фирмата, което се осъществява от Тодор Батков, който като адвокат представлява и интересите на Майкъл Чорни. През няколко месеци се пускат слухове в чуждестранната преса, най-често в австрийската, че се върви към сделка за миноритарен и или мажоритарен дял от "МобилТел", но до краен резултат така и не се стига.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?