Апарат превръща солената вода в енергия

Апарат превръща солената вода в енергия

Химиците от Пенсилванския държавен университет потвърдиха, че инженерът Джон Канзиус наистина е успял да създаде апарат, който изгаря солена вода, превръщайки я в енергия, съобщава вестник “Питсбърг пост”.

Доктор Растум Рой, известен специалист по науките за материалите, е оценил високо изобретението на Канзиус и го нарече “най-значителното откритие на науката за водата за последните сто години”.

В апарата на Канзиус водата се подлага на въздействието на радиовълни, които отслабват връзките между компонентите ѝ и освобождават водорода. При наличието на искра водородът се възпламенява и гори с равен пламък, чиято температура, както сочат експериментите, може да превиши 1600 градуса по Целзий. Канзиус подчертава, че процесът на освобождаване на водорода не е форма на електролиза, а друг тип явление.

Водата не трябва да се подлага на никакво специално пречистване, всяка солена вода е годна (макар различната соленост и различните допълнително разтворени вещества да влияят на температурата и цвета на пламъка), в това число и взетата направо от морето.

Ако експериментите потвърдят, че апаратът на Канзиус е енергийно изгоден (получаваната от него енергия трябва да превишава енергията, необходима за генерирането на радиовълните) и може да се използва за задвижване на тежка техника, като например автомобилите, пред енергийния отрасъл се откриват нови перспективи.

Солената вода е достъпна в почти всеки регион на Земята в на практика неограничено количество, а апаратът е безвреден за околната среда, тъй като остатъчният от производството на енергия материал е отново вода.

Канзиус е направил откритието си случайно. 60-годишният пенсионер се опитвал (и продължава да се опитва) да намери алтернатива на химиотерапията, метод прилаган за унищожаване на раковите клетки с помощта на радиовълни. Когато показвал действието на апарата на своите колеги, някой забелязал утайка на дъното на колбата и посъветвал изследователя да се опита да приложи апарата за опресняване на вода. Канзиус последвал съвета и в хода на експеримента водата неочаквано се запалила от случайна искра.

Канзиус вече е подал заявка за патент: използване на солена вода за алтернативно гориво.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?