Конкуриращи се кандидати се обединяват срещу Драгомир Стойнев

Апаратът работи за победата на Михаил Миков в БСП

Делегати на конгреса са пропищели от натиск и интриги

Михаил Миков. Сн. БГНЕС

Броени дни преди конгреса, на който социалистите ще избират кой да наследи Сергей Станишев на лидерския пост, прогнозите изглеждат крайно рисковани, като основната интрига е дали партията иска и може да победи апарата. Енергийният министър Драгомир Стойнев се очерта като първи фаворит на Станишев, след като същият пленум, на който лидерът обяви оттеглянето си, Стойнев бе избран за зам.-председател на БСП. Две седмици по-късно социалисти твърдят пред Mediapool, че апаратът е набелязал резервен вариант в лицето на парламентарния шеф Михаил Миков, а не било изключено такъв да има и сред останалите кандидати.

 

Една от причините за тази сложна игра е, че веднага след анонсирането на Стойнев като наследник на Станишев, в партията се е оформила съпротива, която е обединила интересите на други претенденти и съответно на структурите, които стоят зад тях. Идеята била ако Стойнев не може да събере необходимата подкрепа, усилията да бъдат пренасочени към Миков.

 

"Той не бе първият избор на Станишев, защото всички знаем, че председателят се зае с това да лансира Стойнев, но ако Стойнев не успее, резервата е Миков. С подкрепа за него са се ангажирали и значителна част от апаратчиците на Позитано", казаха социалисти пред Mediapool.

 

Според тях разколебаният авторитет на лидера на БСП и неотречените слухове за обвързаности между икономическия министър Драгомир Стойнев и скандалния депутат от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, могат да доведат до категоричната загуба на Стойнев. "Възможно е той изобщо да не стигне до балотаж", смятат на "Позитано".

 

Ако Стойнев стигне до втория тур, се очаква обединен фронт на останалите кандидати срещу него, което със сигурност щяло да го срине и партията да осъмне с председател, който не влиза в сметките на "Позитано"20.

 

Според партийци, ако Миков бъде изтикан напред от ръководството, той ще събере гласове и от т.нар. "бунтари". "Ако Стойнев е сигурен на балотаж, дори Мая Манолова и Корнелия Нинова ще се обединят срещу него. А ако Миков отиде на балотаж, не е толкова сигурно, че останалите по-силни опоненти ще се прегърнат, за да играят срещу него. Той е отдавна в партията, по-компромисен е", обясняват социалисти.

 

Освен Миков и Стойнев, още четири кандидатури оформят т.нар. "А" отбор на претендентите. Общият брой на номинираните вече е над 10.

 

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, зам.-председателят на парламента Мая Манолова и депутатът от левицата Корнелия Нинова са заявили твърдо, че влизат в състезанието.

 

За председател ще се кандидатира и пловдивският бизнесмен със спорна репутация Георги Гергов, който е шеф на местните социалисти. Той обаче няма намерение да оглави БСП, а да участва в сделките и да си увеличи цената при трансфера на подкрепата за друг кандидат.

 

Номинации са получили още депутатите Жельо Бойчев, Борислав Цветков и Милко Багдасаров. Варненските народни представители и членове на Изпълнителното бюро Борислав Гуцанов и Красимир Янков също са номинирани, но според техни колеги така двамата правят заявки за първо място в изборната листа във Варна.

 

Очакванията са, че част от претендентите ще се откажат по време на самия конгрес. И ще призоват своите симпатизанти сред близо 800 делегати да подкрепят друг от лидерския списък.

 

Уставът предвижда, че за да има избран председател от първи път, кандидатурата трябва да събере "50% + 1" от гласовете.

 

За момента почти всички са убедени, че ще се стигне до балотаж.

 

Масово по места социалистите номинират по 5-6 души от гореизброените. Или излъчват едно име, но с настояване останалите да са в Изпълнителното бюро.

 

В тези дни из партийните структури из страната кипи неофициално преброяване на гласовете на делегатите.

Голяма част от тях пък се оплакват от нескрит натиск. "През ден пристигат емисари на различни кандидати да лобират за тях, да обещават постове на този или онзи от местните структури".

"Положението в големите области граничи с тероризъм", обясни социалист-делегат на конгреса. "Колегите от Пловдив, Варна и София сме в тотален шок. Непрестанно някой ти звъни по телефона, издирват ни електронните пощи, получаваме какви ли не концепции, стратегии и безумия. Особено активни в натиска обаче си остават от централата, които очевидно са решили да доказват, че партията ще остане в техни ръце", твърдят партийци.

 

На 24 юли е планирано заседанието на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат приети документите на конгреса. Пленумът обаче не е последната дата за номинации. Социалисти припомниха, че дори на самия конгрес може да се появят кандидатури за поста на Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?