Апаратите за машинния вот ще струват максимум 18 млн. лева

ЦИК обяви обществена поръчка за наемане на техниката

Апаратите за машинния вот ще струват максимум 18 млн. лева

Повече от два дни бяха необходими на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да обяви обществена поръчка за 12 500 машини, с които да се гласува на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Решението е публикувано на  страницата на комисията в петък късно вечерта. 

Поръчката е за "осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители", а прогнозната цена е 12. 5млн. лв без ДДС.

Според решението максималната цена за осигуряване на машините може да е 15 млн. лв без ДДС, т.е. до 18 млн. лв с данъка.

Поръчката трябваше да бъде направена спешно след като първоначално ЦИК не възнамеряваше на предсрочния вот да се гласува с машини, но Върховният административен съд (ВАС) постанови обратното.

Служебното правителство вече изрази готовност да осигури още над 20 млн лева допълнително за изборите, за да бъде обезпечена техниката.

В ЦИК разглеждат и вариант никой да не кандидатства за обществената поръчка.  От комисията няколко пъти обявиха, че това не би трябвало да създаде проблем, защото навсякъде ще може да се упражнява вот и по традиционния начин – с бюлетини.

Ако никой не се яви на обществената поръчка за машинното гласуване, изборите ще се проведат по старата система и тогава най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани, след което ще се наложи Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение на изборните резултати, или няма. Това каза служебният министър-председател Огнян Герджиков в интервю за бТВ

Той повтори, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е проспала два месеца, в които е можела да обяви поръчката за машини и допълни, че дори 30 машини да не проработят, проблемът ще бъде записан на сметката на управлението на държавата, макар че има институция, която отговаря непосредствено за него..

Споделяне

Още по темата

Още от България