Апартамент на морето се изплаща най-рано след 20 години

Апартамент на морето се изплаща най-рано след 20 години

Доходността от покупката на ваканционен имот у нас от типа “втори дом” не надвишава 5 процента, съобщиха в понеделник “Кредитекс” АД – компания за жилищно и бизнес кредитиране. Рекламирана доходност от 20 на сто за някои от тези обекти е напълно нереалистична, коментираха от компанията. При 5 процента доходност, възвращаемостта на инвестицията е някъде в порядъка на 20 години.

Процентът на възвращаемост на средствата, вложени в имоти, като цяло намалява, коментира Красимир Гумнишки от “Кредитекс”. Около 30 на сто от апартаментите в новите кооперации на столицата се купуват за живеене. Според анализаторите, останалите 70 процента се купуват, за да се отдават под наем. Това обаче не носи голяма доходност, защото за разлика от продажните цени, тези на наемите почти не се променят.  

Според Теодора Димитрова, изпълнителен директор на фирмата за недвижима собственост  "Ера България", цените на ваканционните имоти по Черноморието и планинските курорти са нараснали с 22 процента. Средната цена на жилищата във Варна за първото тримесечие е била 1646 лв./кв.м., а в Бургас по 1312 лв./кв.м., уточни тя. В Благоевград средната цена на жилищните имоти в периода януари – март е била 964.30 лв./кв.м.

Споделяне

Още от Имоти