Апартаментът на Горанов бил от кръстника му масон

Собствеността нямала нищо общо с Домусчиеви

Снимка: Архив БГНЕС

Владислав Горанов не живеел в имот на Домусчиеви, жилището е предоставено от неговия кръстник и кръстник на двете му деца. Двамата се познавали от 20 години и нямало конфликт на интереси, обясни самият той.

Според сайта Биволъ кръстникът на Горанов се казва Иван Сариев, а жилището се води официално на съпругата му - Снежана Радкова Сариева. Купено е през 2011 г. срещу 382 000 лв. Сариев е бизнесмен в сферата на електрониката и известен масон, като от 2011 г. до 2017 г. е бил "велик майстор на Обединената велика ложа на България".

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи късно в четвъртък, че започва проверка на прокуратурата заради сигнал, че министърът живее в апартамент от 180 кв. м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен. Въпросният луксозен комплекс е "Есте" на фирми, свързани с братя Домусчиеви, където наемът върви около 10 евро./кв. м., тоест в случая би бил към 1800 евро на месец. В същото време министерската основна заплата е около 4500 лв.

Фактът, че Горанов живее в комплекса "Есте" е обект на журналистически публикации от години, но досега прокуратурата не се бе самосезирала по случая.

Самият Сотир Цацаров в миналото е отричал връзки с масонството, въпреки че през април тази година бе засечен от фоторепортер на в. "Капитал" в здрависване, което според изданието напомня масонски захват, именно с министър Владислав Горанов. Промени в закона през 2016 г. задължиха магистратите да декларират дали принадлежат към тайни общества, например масонски, но до момента Цацаров не е обявил подобна принадлежност.

Проверката, която ще бъде направена от антикорупционната комисия, е по чл. 283/чл. 304б от Наказателния кодекс. Единият текст е за злоупотреба със служебно положение с цел облага, а вторият е за търговия с влияние.

Финансовият министър дойде в парламента в петък, за да обясни пред медиите "завъртялата се" тема за прокурорска проверка срещу него.

"Твърдо заявявам, че този конкретен имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, с техния бизнес или с техните собствености", обяви Горанов и уточни, че жилището му е предоставено за безвъзмездно ползване още през 2012 г. от близък, по думите му, роднина

Горанов заяви готовност да предостави всички необходими документи на КПКОНПИ.

Проверката според него е най-нормалното действие, при положение че има подозрения за нещо нередно. Поводът за нея бил декларацията, която той подал през април в законовия срок. В нея Владислав Горанов е описал факти и обстоятелства, сред които и ползването на този имот - "с ясното съзнание, че, според моите оценки не представлява конфликт на интереси", обясни финансовият министър.

Той не знае защо е тази проверка и защо точно сега, при положение че живее там вече шест години. "Ако някой търси политическа интрига - това е начинът, аз не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно", подчерта Горанов. По думите му никой не е защитен и не трябва да бъде защитен.

Най-вероятно КПКОНПИ ще проверява дали Горанов е използвал служебното си положение в полза на благодетеля си - в случая съпругата на Иван Сариев - Снежана. Според сайта Биволъ известна формална връзка има по повод обстоятелството, че един от синовете на Сариеви - Христо, е бил за кратко младши експерт в дирекция "Икономическа и финансова политика" на Министерството на финансите през 2015 г., когато министър беше Горанов. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който преди 7 години беше проверен и оневинен за шестте си апартамента, купени с пари на тъста и тъщата му, първи се застъпи за финансовия министър Владислав Горанов.

"Убеден съм, че когато приключи проверката, министър Владислав Горанов ще може да даде отговор на всичко, което сега питате мен", каза Цветанов.

"Не смятам, че трябва в момента да интерпретираме и да създаваме новини. Нека компетентните органи си свършат работата, ако има достатъчно данни за проверка", каза още зам.-шефът на ГЕРБ. Той твърди, че "в България никой не бил застрахован от проверки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?