Апартаментите стават туристически обекти след законова промяна

Апартмент-сградите ще бъдат въведени като туристически обекти – хостели в Закона за туризма, съобщи в четвъртък Мария Иванова, началник-отдел “Координати и нормативни основи на туристическите дейности” в Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Тя съобщи, че агенцията ще внесе промени за актуализация на нормативната уредба, но не се ангажира с конкретни срокове кога ще стане това. Вероятно към март ДАТ ще е готова да предложи промените в Закона за туризма.

Сградите с апартаменти, които се строят в морските и зимните национални курорти ще подлежат на категоризация и ще работят като хотели, поясни Иванова. В закона ще се регламентират и ваканционните селища, които строят инвеститорите около голф-комплекси и балнеоложки центрове. Те ще имат възможност да получат от една до три звезди.

В Наредбата за категоризация на туристическите обекти ще се дефинират понятията стая, апартамент в апартмент-сграда и студио.

Кметовете на общините ще имат нови правомощия и ще могат да категоризират семейни хотели, пансиони, къщи за гости, хостели и отделни апартаменти в категорията от една до три звезди, уточни Мария Иванова. Местните власти ще могат да категоризират и заведенията към тях, както и да проверяват как се води туристическият регистър.

С промяната на нормативната уредба ще се променят и част от изискванията към специализираните хотели, коментираха експертите от агенцията по туризъм. Така, например, при бизнес-хотелите се въвежда изискването във всяка стая да има достъп до интернет.

От СПА-хотелите и тези, които предлагат балнеоложки услуги, се изисква да предоставят пълна информация за състава на продуктите, които предлагат на клиентите си.

Агенцията по туризъм ще въведе и понятието "системно нарушение", което ще позволи да се прекратява категорията на заведения, които нарушават нормативите, каза Иванова.

Общинските власти ще проверяват дали се покриват минималните условия на получената категория, която е безсрочна, на всеки три години при хотели и ресторанти и на всеки 5 години при ски-пистите и хижите.

Минимум 25 на сто ще се увеличат цените на туристическите пакети, които се предлагат от туроператорските агенции, съобщи Донка Соколова, председател на  Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Според нея това щяло да стане, защото с последните промени в Закона за ДДС с преференциално ДДС от 7 на сто ще се облагат единствено дейностите по настаняване, хранене и транспорт, които са представени от хотелиер. Когато тези услуги се предлагат от туроператорски агенции, се облагат с 20 на сто.

Донка Соколова каза, че ако не се промени неравнопоставеността на субектите в туристическия бранш, ще стане натрупване на ДДС, което ще увеличи туристическите пакети.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?