Апартаментите в трите големи града поскъпнали с 5 на сто

Апартаментите в трите големи града поскъпнали с 5 на сто

Апартаментите във Видин са поскъпнали с 23 на сто от април до края на юни 2007 г., съобщиха в понеделник от Националния статистически институт (НСИ). Цената на най-масовите жилища в дунавския град са скочили със 138.3 лв. за квадратен метър през последните три месеца, като регистрираната средна цена на жилищните имоти там достигна 739 лв. за квадрат. Това е и най-високия ръст в цените на апартаментите за територията на страната, който НСИ е отчела през второто тримесечие на 2007 година. За първите три месеца на тази година, националната статистика беше отчела във Видин незначителен скок в цените от 2,4 на сто. Според брокерите, собствениците на жилища във Видин са вдигнали цените на старите апартаменти, заради все по-сигурното строителство на втори мост над реката.

Общата тенденция е за намаляване на темпа на растеж при цените на апартаментите на територията на страната. От април до края на юни средната цена на апартаментите се е вдигнала с 5.4 на сто. За първите три месеца на годината бе отчетено поскъпване на жилищата с 9.3 на сто.

Най-скъпият град при имотите остава Варна, сочат данните на НСИ. Отчетената средна цена на апартаментите там в края на юни е 1710.30 лв./кв. м. Повишаването за последните три месеца е 3,9 на сто. Цените на жилищата в другия морски град Бургас също са се повишили с 4,1 на сто. Отчетената от статистиката средна цена на апартаментите в област Бургас в края на юни е 1366,7 лв./кв.м.

Имотите в столицата също са се покачили слабо с 3.8 на сто. Традиционно в последната година София остава на второ място след Варна. В края на юни, НСИ отчита средна цена на апартаментите от 1647.80 лв. за квадрат. От данните на статистиката прави впечатление, че цените на апартаментите в големите три града – София, Варна и Бургас, са се вдигнали сериозно през първите три месеца на годината – 14 и 16 на сто. Това увеличаване от началото на годината се компенсира със слабото поскъпване на цените в традиционно силния за пазара на жилищни имоти летен сезон.

Тенденцията за поскъпване на апартаментите в Русе остава и през второто тримесечие на тази година. Предишното тримесечие най-масовите жилища в града минаха границата от 1000 лв. за квадрат и дори надминаха леко по цени апартаментите в Пловдив и Стара Загора.  Отчетената от статистика средна цена на апартаментите в Русе е от 1182.70 лв./кв.м., което прави близо 11 процента увеличение за второто тримесечие на 2007 година.

Пазарът в Пловдив и Стара Загора продължава да изостава спрямо темповете, с които се увеличават цените в Русе. В края на юни, националната статистика отчита средна цена на апартаментите в Пловдив от 1103.20 лв./кв.м., което прави увеличение от 5 на сто за последните три месеца и средна цена от 1122.70 лв./кв.м. в Стара Загора – 5.9 на сто увеличение.

Проучването на НСИ за движението на цените на жилищата през второто тримесечие на 2007 г. показва, че се запазва тенденцията, наблюдавана от агенциите за недвижими имоти от близо две години, ръстът на цените в по-малките градове да се увеличава с по-бързи темпове, отколкото в развитите жилищни пазара на София, Варна и Бургас. Средното поскъпване на апартаментите в градове като Враца, Габрово, Разград Силистра, Смолян, Хасково и др. е от 6 до 8 на сто.

С по-малко от процент или без промяна на имотните цени остават градовете Кърджали (0.5%), Благоевград (0.7%), Търговище (0%) и Шумен (0.5%). Като изключим Кърджали, през първите три месеца на година НСИ е регистрирал увеличение на цените на апартаментите в тези градове с над 10 процента. През първите месеци на година в Кърджали то е било също ниско на фона на останалите цени в страната – едва 4,5 на сто.

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?