Апартаментите във Варна поскъпнали с над 16 на сто за три месеца

Апартаментите във Варна поскъпнали с над 16 на сто за три месеца

Апартаментите в Бургас са средно с около 300 лв./кв. м. по-евтини от тези във Варна, съобщиха в понеделник от Националния статистически институт (НСИ). Изследването на статистиката за цените на апартаментите през първите три месеца на годината показват, че най-високи са цените на масовите жилища във Варна. Според данните на НСИ квадратният метър в морската столица се търгува по 1646 лв., което прави поскъпване на имотите с 16 на сто спрямо периода октомври – декември на 2006 година. През първите три месеца на миналата година НСИ регистрира средна продажна цена на жилищата във Варна от 1 237.8 лв./кв. м. Според статистиката, квадратният метър от най-масовите жилищни имоти на пазара в морския град са поскъпнали с над 408 лв. само за една година.

От националната агенция за недвижими имоти “Адрес” съобщиха, че по техни данни на база реално сключени сделки за района на Варна през периода януари - март, ръстът на цените при жилищните имоти е 1,6 на сто. За същия период националната агенция регистрира по-сериозно увеличение при цените на апартаментите в столицата  от 2.61 на сто. А за цялата страна поскъпването, регистрирано от “Адрес” на база реално сключени от агенцията сделки, е от 7.74 на сто.

Националната статистика отчита общо увеличение на цените на жилищата за цялата страна от 9.3 процента. Регистрираният ръст на жилищата в София, което НСИ отчита за периода януари –  март, е  14.3 на сто. Апартаментите в столицата обаче остават с близо 60 лв. на квадратен метър по-евтини от тези във Варна, сочат статистическите данни.

През първото тримесечие на 2006 година НСИ отчита, че с най-високи цени на родния пазар за имоти са апартаментите в столицата. В края на март 2006 г. статистиката регистрира, че най-масовите жилища в столицата са се търгували по 1313.7 лв./кв. м. За една година квадратният метър на апартаментите е поскъпнал с над 274 лв.

Цените на жилищните имоти в Бургас отчитат незначително поскъпване от 1.2 на сто за периода януари – март 2007 година. Според НСИ квадратният метър на апартаментите в града се търгува по 1312.3 лв./кв. м. За същия период на 2006 година средната цена на жилищата в Бургас е била 1198.3 лв. за квадрат, което реално е поскъпване от 114 лв. за квадрат за едногодишния период.

Брокери коментираха, че поскъпването е резултат от голямото очакване на собствениците да се вдигнат цените на имотите след присъединяването на България към Европейския съюз. Продавачите са вдигнали офертните цени на имотите, но реално сделките се сключват на по-ниски цени.

Изследването на пазара на жилищните имоти на НСИ показва, че се запазва като цяло тенденцията ръстът на цените да е по-висок в по-малките областни центрове. Според данните на статистиката апартаментите в Силистра са скочили с 15.8 на сто и се оферират средно по 568.3 лв. за квадрат. Жилищата в Търговище са поскъпнали с 16.3 на сто (810.6 лв./кв. м.), в Перник цените са скочили с 13.8 процента (853.5 лв./кв. м.), в Разград са се вдигнали с 12.8 на сто (671.2 лв./кв. м.) и в Кюстендил и Шумен – жилищата са скочили с малко над 11 на сто.

В районът на Благоевград също е регистрирано сериозно увеличение при цените на жилищните апартаменти – 16.2 на сто, но според брокерите то идва основно заради ваканционните апартаменти, което се продават в зимния курорт Банско.

Споделяне

Още от Имоти