Апел към вътрешния министър за руска "клеветническа статия"

Апел към вътрешния министър за руска "клеветническа статия"

Инициативен комитет “Самосъзнание” апелира към вътрешния министър Румен Петков да вземе отношение по публикации в руския в. “Комсомолская правда”, тъй като той е клеветнически и тенденциозно очерня имиджа на България. Публикуваме текста на апела и прилагаме статията, за която става дума.

“Уважаеми Господин Министър,

На 15 август 2007 година прочетохме статия със заглавие “Нашите братя – българи: Предадохме Русия, но я обичаме!” на Дария Асламова – специален кореспондент на руския вестник “Комсомолская правда”. В него злонамерено и тенденциозно се очерня имиджът на Република България.

Декларирайки твърдата си подкрепа за започнатата от Вас инициатива за разобличаване на чуждестранните клеветници на страната ни, настояваме да вземете отношение по приложения по-долу текст на кореспондентката Асламова. Бихме желали да реагирате на следните инсинуации, внушавани от руската журналистка:

1. Твърдението, че климатиците в столицата на Република България – гр. София, са “рядкост”, е съвършено невярно. Това е очевидна лъжа! Само през изтеклите две години от мандата на настоящото правителство в почти всеки български дом е инсталиран климатик.

2. Кореспондентът Асламова твърди, че е пила “евтино и силно българско вино” в дома на нейната приятелка Светла, която, както твърди същата, е “доктор на науките” и “преподавател по журналистика”. По този начин руската журналистка цели да внуши, че преподавателският труд в България е зле заплатен и това принуждава “доктори на науките” да посрещат гостите си от чужбина с “евтино българско вино”.

3. Молим да упражните своите правомощия и да разберете, съдействала ли упоменатата “Светла” за написването на клеветническия материал, целящ дискредитирането на нашата родина.

4. Диалогът между Асламова и българската ѝ приятелка “Светла” в началото на материала е показателен за отношението на двете към Република България. В него Асламова нарича родината ни “любовница”, което е обидно за българското ни самосъзнание.

5. В същия този диалог Асламова внушава на българската гражданка “Светла” омраза към нашите американски партньори с изречението: “Как можахте да се подчините на САЩ – с техните военни бази и антируска политика?” Това е подстрекателство към измяна на пронатовския и проевропейския път на България, провеждан от последните три правителства! Освен това искаме да подчертаем, че тъкмо последното правителство постигна членството на България в ЕС и определи това заедно с членството в НАТО като успех, а не като “подчинение”.

Коя е Дария Асламова

Без да разполагаме с ресурсите на МВР и секретни данни от Интерпол, предлагаме кратка (нагледна) информация от открити източници за Дария (Даша) Асламова – журналистката от “Комсолская правда”, автор на репортажа за България. Асламова е изключително известна в родината си като военен кореспондент, но и като модел на порнографското списание “Пентхаус”, на еротично – интимното “Любов” и много други популярни издания. Има и собствен сайт (http://aslamova.df.ru/index2.html), на който могат да бъдат открити статии от и за нея, както и нейни фотографии.

6. В материала си Асламова е цитирала разговор с историка професор Андрей Пантев (известен с антинатовските и антиевропейските си позиции), който директно противопоставя Русия на Запада с думите: “След освобождаването си от турско робство всички балкански държави се обърнаха ПРОТИВ Русия и КЪМ Запада”. Това е дълбоко неразбиране на настоящата българска политика (а може би и умишлено внушение), защото както знаем, президентът Георги Първанов при срещата си с американския президент Джордж Буш, ясно заяви, че е приятел и на САЩ, и на Русия.

7. Български граждани – жители на с. Граф Игнатиево са наречени директно “пенсионери-алкохолици”. Това е откровена подигравка с тези хора, чието гостоприемство е представено по недобронамерен начин.

8. Асламова преразказва диалога си с жителите на с. Граф Игнатиево и твърди, че те са казали: “Нашето летище е строено от немците преди втората световна. Вежливи бяха те, на пазара винаги плащаха щедро. Все пак бяхме съюзници. А след войната дойдоха руснаците за три години. Ние ги обикнахме, добри момчета. С тях чудесно се пие. Само че като се напият – много оглупяват. Моят дядо, който тежеше 130 кг, можеше с вашите да изпие цяло буре”. Този “цитат” цели да представи българите, първо – като сметкаджии, които са готови да се продадат дори на нацистите, второ – отново се набляга на алкохолизма, но този път в наследствения му вариант, и трето – обиждат се директно руските войници – антифашисти, които също са представени през призмата на алкохола. Молим г-н министъра да провери дали диалогът е пресъздаден коректно и да потърси отговорност от селяните (ако наистина са говорили тези срамни неща) или от Асламова (ако е изопачила думите на селяните).

9. В диалога си с жителите на Граф Игнатиево Асламова твърди, че те са изрекли следните антиамерикански послания: На въпрос на журналистката: “А какво чакате от американците?”, българските граждани отговарят –  “А, нищо хубаво не чакаме… Казват, че те са алчни. А и каква полза от тях ?” В този пасаж отново се натъртва на сметкаджийството на българите. Освен това се насажда омраза към нашите американски партньори.

10. Същите тези български граждани от Граф Игнатиево са представени и като евроскептици, чийто евроскептицизъм произтича от факта, че от ЕС са застрашили производството на домашната ракия, което отново ни връща към “алкохолизма” на българите.

11. До края на този клеветнически и поругаващ доброто име на отечеството ни материал, който хвърля петно на отличните отношения на Република България с Русия, САЩ и ЕС, се “изявяват” следните лица:

Волен Сидеров – председател на партия “Атака”

Александър Паунов – Генерален секретар на Комунистическата партия на България  

Велизар Енчев – журналист от телевизия “Седем дни”

Петко Тодоров – директор на телевизия “Седем дни”

Христо от с. Граф Игнатиево, описан като жизнен старец с определено антиамериканско самосъзнание

Освен тези лица в материала участват и гореспоменатите:

Светла – преподавател по журналистика

Андрей Пантев – народен представител и преподавател по история в СУ “Св. Климент Охридски”

Уважаеми Г-н Министър,

Настояваме да вземете необходимите мерки за обезвреждането на негативно настроените български граждани, както и да потърси отговорност от журналистката Асманова, която очевидно участва в подетата от чуждестранни медии антибългарска пропаганда!

Очакваме позицията Ви по въпроса и апелираме да поискате среща с посланика на Русия Н.П. г-н Анатолий Потапов, каквото неотдавна поискахте и с посланика на Великобритания Н.П. г-н Джеръми Хил по един друг неприятен случай – този с ББС.”

Самата публикация във вестник "Комсомолская правда" от 14 и 15 август в Още по темата

Споделяне

Още по темата

Още от България