Апелативната прокуратура недоволна от смекчаването на присъдата на Ванко Едно

Апелативната прокуратура - Пловдив не е удовлетворена от начина, по който е заменена мярката за неотклонение на Иван Главчев (рапърът Ванко Едно) и на Димитър Рачелов. Това заяви в понеделник пред журналисти апелативният прокурор Огнян Урбалов.

Главчев и Рачелов лежаха в пловдивския затвор с най-тежката мярка "Задържане под стража", която на 20 октомври бе заменена с "Подписка". Присъдата бе издадена заради трафика на жени и склоняване към проституция

Урбалов припомни, че мерките за неотклонение се степенуват и след "Задържане под стража", следват "Домашен арест", "Парична гаранция" и накрая е "Подписка". Прокурорът коментира, че би било редно, ако се намерят достатъчно аргументи, мярката им да се промени в по-лека, но в степента, предвидена в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). По думите на апелативния прокурор лошото в случая е, че Апелативната прокуратура няма правна възможност да оспорва решението на Върховния касационен съд (ВКС) и определението влиза в сила.

В затвора Иван Главчев и Димитър Рачелов очакваха решение на ВКС по тяхна жалба относно присъда от Апелативен съд - Пловдив. За склоняване към проституция и трафик на жени зад граница Ванко Едно получи 12 години затвор, а Рачелов бе осъден на 10 години. Решението на ВКС за промяна на мярката е във връзка с изменението на член 155 от НК, влязло в сила на 13 октомври, с което се намалява драстично наказанието за склоняване към проституция.

Огнян Урбалов заяви още, че представител на Върховна касационна прокуратура (ВКП) се е противопоставил на искането за изменение на мярката, но това становище не е било уважено. Той няма и обяснение защо все още не е насрочено делото по обжалването от страна на двамата обвиняеми, след като е във ВКС от декември 2005 г.

Споделяне

Още от България