От решение на ВКС стана ясно

Апелативният съд е преписал обясненията на подсъдим съдия, за да го оправдае

Апелативният съд е преписал обясненията на подсъдим съдия, за да го оправдае

Софийският апелативен съд (САС) буквално е преписал обясненията на подсъдимия за подкуп съдия Славчо Петков, за да го оправдае. Това се разбира от решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу подсъдимия магистрат, който беше арестуван за приемане на подкуп от 16 000 лева.

Поради това ВКС отмени оправдателна присъда и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд. Делото срещу Славчо Петков се гледаше при закрити врата, а след това мотивите по тяхната оправдателна присъда не бяха публикувани.

Славчо Петков беше съдия във Окръжен съд-Велико Търново, докато не бе арестуван през 2010 година с 16 000 лева белязани пари. Делото започна след сигнал на подсъдимия Емил Шопов, който се е оплакал на властите, че съдията го изнудва за 25 000 лева. Срещу тези пари магистратът поел ангажимент да "оправи нещата".

Емил Шопов на свой ред е подсъдим с още петима души за кражба на 10 тона нафта от цистерни в Свищов.

През 2012 година Софийският градски съд призна съдия Славчо Петков за виновен и го осъди на 5 години затвор. На втора инстанция обаче Софийският апелативен съд отмени присъдата и оправда магистрата. Сега ВКС обяви, че това се е случило заради непълното и необективно съдебното изследване на всички обстоятелства по делото от съдебния състав, който не е проверил внимателно доказателствата на прокуратурата.

ВКС отбелязва, че апелативните съдии само са преписали като свои обясненията на подсъдимия магистрат дори с грешките.

"Въззивният съд (Софийският апелативен съд) е приел фактически положения, които почти буквално отразяват обясненията на подсъдимия Петков, така както те са възпроизведени в мотивите на първостепенния съдебен акт, включително и с допуснатите технически грешки относно датите на провежданите срещи между него и свидетеля Шопов", се казва в решението на ВКС.

ВКС посочва още, че оправдателната присъда стъпва върху извода, че събраните срещу съдията доказателствата със специални разузнавателни средства са негодни. По неясна причина апелативните съдии са решили, че щом тези доказателства са негодни, то оправданията на подсъдимия магистрат са напълно достоверни.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?