Апелативният съд отмени домашния арест за бившия шеф на НСС

Софийският военно апелативен съд в петък определи най-леката мярка за неотклонение - подписка, за бившия директор на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов. Съдът отмени наложената му миналата седмица от Софийския военно-окръжен съд мярка домашен арест.

Апелативните военни магистрати отмениха и отказа на софийския военен съд да разгледа жалбата на ген. Атанасов срещу задържането му от военни прокурори. Те разпоредиха на по-долната инстанция да разгледа жалбата на Атанасов.

Бившият директор на контраразузнаването бе арестуван от военните прокурори заради отказа си да плати поредната гаранция от 9500 лв. по последното дело срещу него - заради доклада на НСС за корупцията във висшите етажи на властта от 1999 г.

Това е третото обвинение - и съответно третата гаранция - което прокуратурата повдига срещу Атанасов в последно време. То бе повдигнато след жалба срещу Атанасов от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, споменат в доклада за корупцията.

По първото - за задържането на украинския самолет с оръжие, оказало се за ембаргова Еритрея, бившият шеф на контраразузнаването бе оправдан. По второто - за откритите подслушвателни устройства в дома на главния прокурор Никола Филчев през 2000 г., които не работеха - миналата седмица Атанасов бе осъден на една година условно.

Бившият шеф на НСС отказа да плати определената му гаранция по последното дело срещу него с мотива, че наркотрафикантите у нас ги освобождават срещу 1000 лева.

Делото, повдигнато срещу мен, е съвпадение на лично отмъщение и политически интереси между главния прокурор Никола Филчев, хората на Майкъл Чорни и настоящия министър на вътрешните работи Георги Петканов, заяви преди няколко дни Атанасов. Според него делото е заради желанието на Бонев да се добере до източниците на информация в доклада за корупцията в правителството, поръчан от бившия премиер Иван Костов.

Споделяне

Още от България