Апелативният съд поряза "триумвирата" на Фикри Сали в Главното мюфтийство

Хаосът в мюсюлманското изповедание в България става още по-голям след като Софийският апелативен съд отмени определението на Градския съд за назначаване на триумвират, в който е и наложеният от ДПС за главен мюфтия Фикри Сали като и.д. ръководство на вярващите в Аллах.

С определение №6 от 29 октомври трети състав на Апелативния съд е отменил определението на градския съдия Драгомир Драгнев от юли, с което Сали бе върнат в управата на мюфтийството, въпреки нелигитимността на форума, на който бе избран.

Според апелативните съдии, извън компетенциите на градския съд и регистърното производство е била назначена тричленката. Посочва се, че временно ръководство може да бъде извършено единствено и само по инициатива на вероизповеданието и в никакъв случай съдът не може да се самосезира, както стана през лятото.

С определение от 19 юли, на закрито заседание съдът назначи за представители на мюсюлманското вероизповедание в България: Ридван Кадьов, Фикри Сали и Осман Исмаилов.

Тройката трябваше "да представляват и управляват вероизповеданието само заедно до влизане в сила на съдебно решение, с което се признава кой е законен представител на вероизповеданието." И тримата, които са от екипа на Сали, бяха вписани като представители на вероизповеданието в регистъра на СГС.

Хаосът с представителството на мюсюлманите тръгна от опита на ДПС да наложи Фикри Сали за водач на мюсюлманите на конференцията през декември м.г. Участници във форума обаче обявиха избора му за манипулиран. След като бе сезиран съдът, в крайна сметка мюсюлманите останаха без водач и единственият начин бе да проведат нова национална конференция. Преди това документ за легитимност имаше единствено предишният главен мюфтия Селим Мехмед, който в ДПС не харесват, защото бе избран на обединителен форум по време на управлението на ОДС.

Шефът на фирменото отделение в Софийски градски съд обяви за незаконни националните конференции, уставите и ръководствата на вероизповеданието, излъчени на тях.

Заради този хаос от партия Демократи за силна България обвиниха ДПС, че нарушава правото на изповедание на мюсюлманите като чрез кризата в мюфтийството ги остави без представителство.

Първоначално съдия Драгнев поиска от директора на вероизповеданията да му посочи трима духовни дейци, от които той да си избере временно управляващ на мюфтийството. Доц. Иван Желев обаче отказа да изпълни искането, за да не бъде обвинен в административна намеса, и бе заплашен с глоба. После съдията сам назначи тримата за водачи на изповеданието от посочени му изявени духовници и преподаватели по ислям.

Мотивите на съда бяха, че те вече са били избирани, произхождат от различни региони на страната и да притежават ръководни умения.Кадьов е от Велинград, Сали е бил мюфтия в Кърджали, а Исмаилов - на Шумен.

Те трябваше да действат в период на "правна несигурност, за да се осигури правото на вероизповедание".

Опоненти на Сали обаче коментираха, че съдът на практика оставя в мюфтийството "заинтересована страна" в спора кой е легитимен водач на мюсюлманите. Запазвайки си контрола над финансовите ресурси той има лостове да обработи и манипулира районните мюфтии при една нова конференция, на която трябва да се реши спора кой има право да оглави мюсюлманите.

Съдията се мотивира, че назначава "тройката", за да се избегнат злоупотреби, а също и че хората, които са предпочетени не са външни лица, а са известни в средите на мюсюлманската общност, които се занимават с религиозна дейност.

Споделяне

Още от България