Апелативният съд потвърди освобождаването на петима от бандата на Шаки

Софийският апелативен съд потвърди днес освобождаването на петима от т.нар. банда на Шаки, които бяха задържани преди повече от седмица за "съпричастност" към убийството на Филип Найденов - Фатик.

В неделя съдия Невена Грозева от Софийския градски съд освободи срещу парична гаранция от по 2500 лева братята Данаил и Стефан Георгиева, Борис Арсов, Асен Петров - Шаки и Ивайло Симеонов. В ареста остана само Йосиф Йосифов-Йоско. Той заедно с останалите са обвинени в организиране на престъпна група и притежание на оръжие по старо дело за отвличането на бизнесмена Стефко Колев.

Доказателства за връзката им с убийството на Фатик не бяха представени пред съда.

Днес апелативният съд потвърди ареста на Йосифов и освобождаването на петимата, въпреки протеста на прокуратурата, която поиска задържането им под стража.

Съдът уважи и искането на единия от задържаните като му намали паричната гаранция от 2500 на 1000 лева. Стефан Георгиев обяви, че няма финансови възможности и затова не бе наел адвокат, а се представляваше от служебен защитник на днешното заседание.

Заради освобождаването на петимата публични нападки се отправиха шефът на ВКС Иван Григоров и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Няма пречка във всеки един момент да се направи искане за изменение на мерките за неотклонение на заподозрените в убийството на Фатик, ако се съберат доказателства, коментира днес зам. главният прокурор Христо Манчев. Той припомни, че взетите мерки за неотклонение срещу шестимата в момента не са по случая Фатик, а по друго дело.

Зам.главният прокурор обясни, че първоначално колегите му са смятали, че има известни доказателства за убийството на Фатик и са използвали точната дума "съпричастни" към убийството. После прокурорите, които ръководят досъдебното производство са преценили, че няма достатъчно доказателства за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по делото за убийството на Фатик. Достатъчни били единствено доказателствата, че съществува организирана престъпна група, намерени са съответните оръжия. Аз споделям първоначалните им виждания и предприетите мерки, те са напълно в съответствие в закона, заяви зам.главният прокурор.

Манчев добави, че след решението на съда за освобождаването на петимата е имало разширено съвещание. Там било преценено, че на този етап трябва още малко да се поработи, да се съберат доказателства. Ако се намерят, ще бъде предявено вече и обвинение за убийство, какво до момента няма повдигнато срещу бандата.

Той декларира, че "по всичките дела прокуратурата най-активно ще продължи да работи съвместно с МВР и службите".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?