Апелативният съд потвърди задържането на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов

Димитър Аврамов

На закрито заседание в четвъртък Софийският апелативен съд потвърди ареста на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов.

Аврамов, който бе "помолен" от ГЕРБ да напусне парламента, е обвинен за вземане на подкуп и търговия с влияние.

Обвинението се основава на показанията на свидетелите Илчовски и Чернев. Според показанията на Илчовски поради конфликт на земеделци с Областната дирекция по земеделие в Монтана Аврамов се намесил.

След поредица разговори, Аврамов казал, че директорът на Областната дирекция "Земеделие" в Монтана е негов човек, готова да изпълни това, което той нареди. В последващ разговор на Аврамов със свидетеля Чернев бившият депутат заявил, че за да се разрешат проблемите на Илчовски, са необходими 50-60 000 лева и предоставяне на "някаква” земя.

Провела се среща, на която присъствали Аврамов, Илчовски и Чернев, на която Илчовски носил чанта с 50 000 лева. Парите били предадени на Чернев и получени от Аврамов. На последвала среща на 10 юли 2012 г. чрез свидетеля Методи Петков, Аврамов поискал допълнителна сума от Илчовски, като Аврамов конкретизирал сумата от 50 000 лева и "малко земя”.

На 17 юли Аврамов заявил пред свидетеля Методи Петков, че иска да получи 100 декара от земята в землището на село Стубел "за да не бъдат спрени европейските субсидии на Илчовски и той да може да работи нормално”.

Илчовски предал още 50 000 лева на изпратения от Аврамов Бисер Борисов. Парите са намерени в дома на Аврамов.

По делото показания са дали началникът на полицията в Монтана, директорът на Областната дирекция по земеделие и зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Мотивите на съда Аврамов да остане в съда са, че е поискана и получена материална облага, когато обвиняемият е бил народен представител, налице е корупционна облага и има риск Аврамов да извърши ново престъпление. Смекчаващи обстоятелства са, че обвиняемият е неосъждан, сам е подал молба да му бъде снет имунитетът, но това е акт на подчинение на партийно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?