Апелативният съд решава до месец делото срещу Христо Бисеров

Апелативният съд решава до месец делото срещу Христо Бисеров

Софийският апелативен съд (САС) ще се произнесе в едномесечен срок по делото за данъчно и валутно престъпление срещу бившия зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров.

На продължилото петнадесетина минути съдебно заседание, прокуратурата поиска той да бъде признат за виновен по обвиненията в данъчно и валутно престъпление. След края му Христо Бисеров напусна Съдебната палата, отказвайки да отговаря на журналистически въпроси.

До делото на втора инстанция се стигна след протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда, постановена от Софийския градски съд (СГС) през декември м.г. Видно от мотивите на СГС, прокуратурата няма особени шансове да докаже тезата си и пред следващите две инстанции.

От мотивите, огласени в края на януари, стана ясно, че държавното обвинение е базирало целия процес на предположения, а не на конкретни доказателства, че бившият политик не е платил данъци за близо 26 000 лева. Разследващите опитаха да докажат вината на Бисеров, прилагайки по делото т.нар. суифт съобщения между банките, в които имаше данни за движение на различни парични суми – 314 529 щатски долара и 82 515 евро през 2012 г., както и 34 676 евро през 2013 г.

В обвинителния акт се твърдеше още, че Бисеров не е уведомил БНБ за разпореждания с тези суми по сметки на Ивайло Главинков в банка в Македония, както и, че не е декларирал пред Сметната палата данните за депозитите му по сметки в женевска банка – 314 529 щатски долара и 82 515 евро.

Прокуратурата обаче така и не успя да получи потвърждение на тезата си от швейцарските власти и по тази причина се задоволи единствено с прилагането на суифтовете, които бяха определени от съда като недостатъчно категорично доказателство.

Междувременно прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу Бисеров, заради което той бе принуден да излезе от политиката, напускайки всичките си постове. Софийската градска прокуратура се отказа от обвинението заради изтеклия 2-годишен срок за разследване и заради отказа на швейцарските власти да съдействат на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?