Апелативният съд се произнася до месец за убийството на пернишки ученик

За два часа близо Софийският апелативен съд (САС) успя да изслуша всички страни по делото за убийството на ученика Кристин Петров от Перник, извършено от неговия приятел и съученик Кристиян Иванов.

Съдът в Перник призна за виновен и осъди на 11 години затвор Иванов.

Кристин бе убит през октомври 2004 г., а разчленения му труп бе открит дни след  няколко дни, заровен в гориста местност над стадион "Металург" в Перник.

Посоченият и осъден като автор на убийството Кристиян Петров бе осъден и да заплати на родителите на жертвата по 100 000 лева по силата на внесен от тях граждански иск.

В четвъртък адвокатите на подсъдимия защитиха внесената жалба в съда, в която поискаха техният подзащитен да бъде оневинен. Адвокат Марин Марковски поиска на Кристиян да бъде назначена експертиза заради оплаквания от болки в крайниците и поради факта, че не може да вдига тежки предмети. Това искане бе отхвърлено от съда.

САС прие експертно решение на ТЕЛК за здравословното състояние на бащата на подсъдимия - Костадин Стефанов.

В своята пледоария единият от защитниците на Кристиян Петров заяви, че в мотивите си първоинстанционният съд в Перник е пренесъл на 6 страници обстоятелствата от експертизи, които нямат отношение към авторството на деянието. Адвокатът допълни, че безспорно по делото е доказано, че обвиняемият има наследствена обремененост.

Прокуратурата поиска да бъде потвърдена наложената вече присъда.

Майката на убитото момче - Емилия Томова, поиска съдът да потвърди присъдата или да наложи най-тежката мярка – доживотен затвор без право на помилване.

Пред съда в последните си думи Кристиян заяви, че вярва в безпристрастността на съда. Неговият баща Костадин Стефанов отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Решението на САС ще бъде произнесено в препоръчителния от закона едномесечен срок.

Споделяне

Още от България