Апелативният съд върна в ареста бившата съдийка, обвинена в пране на пари

Втората инстанция не се съгласи със СГС, че липсват доказателства

Апелативният съд върна в ареста бившата съдийка, обвинена в пране на пари

Бившият съдия от Софийския градски съд (СГС) Мария Иванова, арестувана и обвинена в пране на 1.41 млн. евро, но освободена впоследствие от СГС заради липса на доказателства, бе върната в четвъртък зад решетките.

Това реши Софийският апелативен съд, отменяйки определението на колегата си от първата инстанция Стефан Милев.

Въпреки неотдавнашното му минало като прокурор, съдия Милев не уважи преди седмица искането на държавното обвинение за постоянен арест на Иванова, посочвайки, че доказателствата срещу нея са оскъдни и "в пределно ниска степен" могат да обосноват предположението, че е "прала" пари.

Прокуратурата твърди, че заедно с приятеля си Владимир Бронфенбренер тя се е възползвала от измами във Франция, като е "изпрала" получените от тях пари през "кухи" фирми, регистрирани на хора с нисък социален статус. В искането на разследващите бе посочени, че Иванова контролирала целия процес по превеждането на парите по сметки на въпросните фирми, като накрая те били теглени и предавани лично на нея.

СГС обаче прие, че по делото няма никакви доказателства за извършените във Франция измами, от които се предполага, че са идвали парите. Затова и освободи Иванова с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Софийският апелативен съд обаче се оказа на противоположното мнение, съгласявайки се напълно с мнението на прокуратурата, че при първоначалното задържане водещ мотив е обществената опасност на деянието. Втората инстанция сметна, че такава е налице, предвид продължителността на схемата и последователното участие на Иванова в нея.

САС се позова на показанията на свидетелите, на чиито имена са били регистрирани "кухите" фирми, според които бившата съдийка лично ги убеждавала да си открият сметки, банкови карти и интернет банкиране, след което вземала всички документи, за да може лично да следи постъпленията.

Колкото до посочената от първата инстанция липса на доказателства за измами във Франция, апелативните съдии записаха в мотивите си, че по делото има достатъчно данни, от които да се предположи, че обвиняемата поне е подозирала, че постъпващите по сметките пари са от престъпна дейност.

Освен това посочиха, че в случая има опасност Мария Иванова да се укрие, ако излезе на свобода, аргументирайки се с факта, че свидетел е теглил крупни суми от сметките на една от фирмите, които след това ѝ предал. Приятелят ѝ от израелски произход Владимир Бронфенбренер обаче бе оставен на свобода без да му бъде взета никаква мярка, тъй като срещу него няма доказателства и според втората инстанция.

През март тази година Върховният административен съд окончателно потвърди уволнението от системата на Мария Иванова. Делата за уволнението ѝ продължиха седем години. Те започнаха заради наложените възбрана и запор на движимо и недвижимо имущество на "Медийна група България – холдинг" – бившият собственик на вестниците "Труд" и "24 часа".

С решението си Мария Иванова осигури възможност за австрийската компания "БГ Приватинвест" да назначи особен представител в издателската фирма, чрез което се намеси в управлението на дружеството. Решението на Иванова бе отменено от горната инстанция, а по-късно съдийката загуби работата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България