Апелативният спецсъд отмени домашния арест на Ценко Чоков и сина му

Апелативният спецсъд отмени домашния арест на Ценко Чоков и сина му

Апелативният спецсъд отмени във вторник домашния арест, определен от първата инстанция на кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин преди седмица.

Магистратите решиха, че Чоков трябва да бъде настанен за лечение в болница под охрана заради множеството му здравословни оплаквания – двустранна коксартроза, дископатия, високо кръвно, диабет и аритмия.

Синът му пък остава в следствения арест, където прекара с баща си през последните малко над 7 месеца. Според апелативния спецсъд този срок не превишава максимално разрешения от закона, в който обвиняем може да прекара зад решетките.

Освен това магистратите записаха в мотивите си, че ако са на свобода, двамата могат да извършат нови престъпления. Аргумент в тази посока са доказателствата по делото, че Чокови са давали директни указания как да действа престъпната група.

Както е известно, Ценко Чоков и синът му са обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания. Кметът на Галиче ще отговаря още като ръководител на бандата и за нанасяне на лека телесна повреда, а синът му – за хулиганство.

По време на разглеждането на мерките им за неотклонение на втора инстанция прокуратурата обяви, че обвинителният акт срещу двамата вече е готов и скоро ще бъде внесен за разглеждане в съда.

Адвокатът на Чокови Илиян Василев обаче смята, че това е нарушение и дори предубеденост от страна на обвинението, защото Мартин и Ценко били готови да дадат обяснения. Според него срещу клиентите му се води кампания, която е видна за всеки непредубеден. Адвокатът изтъкна още, че Ценко Чоков е ясно откроена политическа фигура, харесвана от едни и мразена от други.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?