Апелативният спецсъд върна Иванчева и заместничката ѝ в ареста преди да са излезли

Обвиненият като посредник Петко Дюлгеров обаче остава на свобода

Биляна Петрова и Десислава Иванчева, сн. БГНЕС

Отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и бившата и заместничка Биляна Петрова няма да напуснат следствения арест, след като апелативният спецсъд отмени в петък определението на първата инстанция, с което двете бяха поставени под домашен арест.

Обвиняемите за подкуп от 70 000 евро всъщност така и не излязоха на свобода, тъй като съдия Иво Хинов, който гледа делото им, промени мерките им за неотклонение, но отложи изпълнението на домашния арест до приключване на всички разпити на свидетели от общината.

През това време спецпрокуратурата протестира новите мерки на Иванчева и Петрова и сега апелативният спецсъд отменя решението на първата инстанция, приемайки, че двете жени можели да повлияят и на останалите свидетели по делото.

"Доказателственият материал, събран и при протичащото към момента първоинстанционно съдебно следствие, разгледан обобщено и на пръв поглед, не предизвиква ревизия в горното становище, поради което няма как да бъдат възприети защитните доводи за разколебаване на подозрението за авторството на деянието", аргументират се съдиите Красимира Костова, Красимира Райчева и Магдалена Лазарова.

Те посочват още, че не можели да игнорират "и други данни по делото, свързани с поведението на подсъдимите, остро контрастиращи с формално добрите им характеристики".

"Няма как да се пренебрегнат данните, че преди инкриминираното деяние, процедурата по преписката на управляваните от свидетеля Ваклин дружества, е била просрочвана от подсъдимите, вкл. в отговор на упражнени от свидетеля законни права да сигнализира за забавата администрацията на Столична община и да обжалва мълчаливия отказ на кмета на района пред административния съд, което уреждащо чуждите интереси поведение е близко по характеристики до престъпление по служба. Няма как да бъдат пренебрегнати данните … за заявено директно от подсъдимата Иванчева, че в управлявания от нея район нямало нищо безплатно, което пък независимо за каква форма на облагодетелстване е намеквало и дали е ползвало благороден претекст, е признак на злоупотреба с власт и неправомерен натиск", добавя апелативният спецсъд.

В определението се казва още, че в ущърб на двете подсъдими било и поведението им непосредствено преди арестите им през април. Апелативните съдии отбелязват, че "няма как да бъдат пренебрегнати данните за проявата им на неподчинение спрямо надлежния полицейски орган, който при спиране на автомобила, непосредствено преди задържането им, е издал законно разпореждане да загасят двигателя и да напуснат превозното средство, нито данните за първоначално изтъкваното от Иванчева заемано служебно положение, а впоследствие и опитите ѝ да пречи на нормалното провеждане на процесуално-следствените действия по претърсване и изземване".

"Тоест, касае се за поведение на подсъдимите, демонстриращо поставяне над закона и безнаказаност, разкриващо нежелание за съобразяване с установения правов ред, склонност към извършване на действия за препятстване на правосъдието и навреждане на лица, позволили си да изнесат компрометираща ги информация. Ето защо, необходимостта от задържане, за нито една от двете подсъдими не е отпаднала", заключват магистратите.

Последният извод изглежда смущаващо, предвид факта, че апелативните съдии на практика се произнасят по същество за вината на подсъдимите, въпреки че това не може да се прави в производство по определяне на мерки за неотклонение.

Третият подсъдим по делото – Петко Дюлгеров, сочен за посредник за подкупа между строителния предприемач Александър Ваклин и Иванчева, пък се радва на доста по-различно отношение от съдебните органи. Той също бе пуснат под домашен арест, но спецпрокуратурата не протестира тази промяна и той вече не е зад решетките.

Ролята на Дюлгеров в целия случай всъщност е водеща, доколкото никой от разпитаните досега свидетели по делото не твърди, че Иванчева и Петрова лично са искали пари. Именно посредникът е този, от когото Ваклин твърди, че разбрал, че трябва да даде пари, за да му бъде придвижена преписката за строеж в местността "Камбаните".

Впечатление в определението на апелативния спецсъд прави и факта, че по казуса няма обективни данни, сочещи за опасност Иванчева и Петрова да се укрият или да извършват престъпление, ако са на свобода. Именно една от тези предпоставки обаче трябва да е налице, за да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение. Двете подсъдими жени се намират в следствения арест вече седми месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България