Апели към Цацаров и Близнашки да спрат всички актове по "Южен поток"

Апели към Цацаров и Близнашки да спрат всички актове по "Южен поток"

"Протестна мрежа" поиска главният прокурор Сотир Цацаров да протестира строителни разрешения на бившия регионален министър Терзиева за проекта "Южен поток" и най-вече да спре допуснатото предварително изпълнение. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък заяви във Варна, че Реформаторският блок ще поиска от служебния премиер Георги Близнашки да отмени всички актове на министри от кабинета "Орешарски", касаещи реализацията на проекта "Южен поток" у нас.

От "Протестна мрежа" казаха още, че ще внесат искане и до Министерския съвет да отмени заповедта на Терзиева.

"Искаме главният прокурор да осъществи правомощията си по Закона за съдебната власт, именно да осъществи надзор за законност на административните актове. В случая сме направили искане главният прокурор Сотир Цацаров да протестира издадените строителни разрешения на министър Терзиева за проекта "Южен поток" и най-вече да спре допуснатото предварително изпълнение", заяви Ася Стоянова от "Протестна мрежа".

По думите ѝ "предварителното изпълнение" се предвижда от закона като изключение от общото правило за изпълнение на актовете и изисква да има изключителни обстоятелства."Към настоящия момент проектът е замразен. Но най-абсурдното е, че в мотивите на разпореждането за предварително изпълнение, министър Терзиева се позовава на настоящия етап на развитие на проекта "Южен поток", който налагал предварително изпълнение. Какви са вредите, които могат да произтекат от незапочването на проекта - не е посочено", заяви още Стоянова.

Радан Кънев от своя страна посочи, че управляващите не бива да се крият от отговорността и правото си да отменя актове на предишния кабинет.

Искането до Близнашки ще бъде подадено от името на Реформаторите на основание правото на Министерския съвет да отменя незаконосъобразните или неправилните актове на министрите.

Според Кънев идеята вече е обсъдена между партньорите в Реформаторския блок и формалното оформяне на искането до служебния премиер е въпрос на дни.

Миналия петък той внесе жалба пред Върховния административен съд срещу строителните разрешения, издадени на "Южен поток България"от бившия министър на регионалното развитие. С тях на 31 юли т.г. компанията получи право и на предварително изпълнение на строителните работи по "Преносен газопровод "Южен поток", "Приемен терминал "Паша дере" и компресорна станция "Варна", както и прилежащата им пътна инфраструктура в горски терени.

Сега лидерът на ДСБ и говорител в оставка на Реформаторския блок коментира, че спирането на "Южен поток" е изключително важно, тъй като се подготвя мащабен грабеж на стотици милиони левове.

Кънев заяви още, че не е изключено да се стигне и до протести от страна на жителите на варненската местност "Ракитника", в близост до която ще минава газопровода. Според него той ще блокира развитието на града на юг – единствената възможна посока за разрастването му в бъдеще. На север от Варна се намират курортите "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци", а на запад – промишлената зона на града.

В петък Радан Кънев призова кмет на Варна Иван Портних също да обжалва издадените от Десислава Терзиева строителни разрешения за българския участък от "Южен поток". Той обаче отказа с аргумента, че това е "национален въпрос, който трябва да бъде решен от правителството".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес