Икономисти:

Апелираме политиците да заявят при президента, че няма да пипат валутния борд

Борисов да спре да говори, държавата не е във фалит, призова проф. Христина Вучева

Проф. Христина Вучева

Видни икономисти призоваха на консултациите при президента днес политическите сили ясно да заявят, че нямат намерение да променят каквито и да било параметри на валутния борд и да успокоят хората, че в понеделник банките ще отворят както винаги и ще работят нормално.

Пред БНР проф. Христина Вучева, вицепремиер и финансов министър в служебното правителство на Ренета Инджова, начерта какво трябва да се свърши в близките часове и дни, за да се ограничат последиците от "историята, която се развива десетина дни, така че тя да няма тежки последици върху цялото население".

"Това е главната задача", каза проф. Христина Вучева.

"За нашето моментно състояние трябва да се престане с тези шикалкавеня – има закон, той е ясен, имаме конституция. Казаха, че този парламент не може да работи, той няма как да приема закони, няма как да управлява – дава си оставката, дава се правото на президента след това, прави се едно завъртане на мандата. Това създава увереност, че се спазват законите", каза проф. Вучева, която в последните дни неуморно обяснява чрез медиите, че няма опасност за финансовата стабилност на страната, освен ако политиците не решат да направят някое "безумие".

Христина Вучева разкритикува остро и говореното на Бойко Борисов от последните два-три дни и идеите му да се вземе заем от МВФ за "стабилизиране на ситуацията".

"Днес всички трябва да се изправят, не какво вчера говореше Бойко Борисов някакви невероятни неща, че трябва да се вика Международният валутен фонд, че сме загинали", каза проф. Вучева, без да скрива тревогата и яда си от политическото използване на темата за финансовата стабилност на държавата. Особено активен в това отношение е бившият премиер Бойко Борисов.

"Нито сме загинали, нито имаме нужда да викаме МВФ сега. Когато трябва и ако има нужда, ЕС сам ще ни насочи нататък. Ние сме членове на огромна и сериозна икономическа, политическа и всякаква система", каза проф. Вучева.

"Апелирам тези, които днес ще са при президента, че няма да допуснат законодателно решение, което би променило т.нар. валутен борд, няма да допуснат да се промени фиксираният курс, който имаме в момента на лева към еврото, и трето – да кажат, че са там за това да гарантират, че гражданите могат да си теглят парите в понеделник", призова икономистът.

"Г-н Борисов да престане да говори, че държавата е във фалит. Държавата не е във фалит, отсече проф. Вучева.

Доц. Красимир Ангарски, един от участниците в подготовката и въвеждането на валутния борд, обясни пред БНР, че ако няма пълно съгласие на политиците по даден въпрос, експертите не могат нищо да направят.

"Причината за създадената ситуация с банковата система е един скандал в публичното пространство - недопустим, в който голяма роля изиграха и политиците. Хората не се интересуват какво е било в историята. Те се интересуват дали ще могат в понеделник да си вземат парите, ако им трябват. Причината да се стигне до тук е в загубата на доверие в политиците, в управлението", обясни Ангарски.

По отношение на изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за МВФ, финансистът коментира: "Ние можем да се обърнем навсякъде, но въпросът е да се действа. Ако тази първата банка, която пострада, беше отворена още в петък, нямаше да има опашки пред ПИБ".

Красимир Ангарски предложи да бъде обяснена на хората ситуацията с валутния борд и че той не може да бъде бутнат с инсинуации и слухове.

"Да обясни с ясни цифри, че бордът не може да бъде бутнат. Защо се поставя въпросът, че валутният борд бил под заплаха – той има 27 млрд. покритие. Никой не излиза да ги обясни тези работи. 15 години, откакто действа бордът, преди всички избори се повдига тази тема, но досега всички политически лидери са били категорични, че са зад борда. Днес политическите сили, които са при президента, трябва да потвърдят, че застават категорично зад борда, заяви Ангарски.

Доц. Ангарски коментира и ситуацията с банковите институции. Според него "тези, които искат в мътна вода да уловят риба" са тези, които действително имат да връщат големи кредити и си мислят, че ако стане хаос няма да бъдат търсени. Много са заинтересовани, но длъжниците ще бъдат търсени, предупреди той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?