Апетитни имоти на КТБ взе фирма, свързвана с Пеевски

Участникът в опита за овладяване на "Дунарит" чрез цесия получи етажи и паркинги от бизнес сграда в София

Апетитни имоти на КТБ взе фирма, свързвана с Пеевски

Пет етажа и два етажа от подземните паркинги на 12-етажната бизнес сграда на столичния бул. "Цар Борис ІІІ", които бяха част от активите на фалиралата "Корпоративна търговска банка" (КТБ), вече са собственост на фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Това сочи справка в Имотния регистър, според която сделките са извършени на 19 декември 2017 г.

Техен собственик вече е създадената в края на септември 2017 г. фирма "Дипи Инвестмънт", която е на фирмата "Дипи" на Добрин Иванов, който управлява и новата фирма с капитал от 500 лв.

"Дипи" нашумя покрай опита на държавата да придобие русенския военен завод "Дунарит" – част от бизнес империята на бившия мажоритарен акционер в КТБ Цветан Василев, за която има сключена сделка за покупка от оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев и неговата фирма "Емко". Министерството на икономиката искаше да влезе в "Дунарит" на базата на цесия по взет от дружеството кредит от КТБ, чийто последен собственик беше именно "Дипи". Фирмата на Добрин Иванов беше купила цесията за над 40 млн. лв. дълг от свързваната с Пеевски офшорка "Виафот" и я беше продала на синдиците на КТБ, които пък на свой ред я бяха продали на "Държавната консолидационна компания" (ДКК), чийто принципал е икономическото министерство. То смяташе да придобие военния завод като изиска плащането на дълга, но "Дунарит" се издължи на ДКК, а след поредица от стачки на работниците на "Емко" заради отнетия ѝ лиценз в рамките на държавната атака за придобиване на "Дунарит" проблемите засега са решени.

"Дипи" продаде на синдиците на КТБ цесията на "Дунарит" срещу неназовани тогава активи на фалиралата банка, които са били предлагане на търгове, но към тях не е имало интерес. Очевидно част от договорката се изпълнява с тези етажи и паркинги от бизнес сградата, която вече е излизала за публична продан през март 2017 г. с начална тръжна цена от 20.2 млн. лв. Срокът за участие на кандидат-купувачи обаче е едва три дни и така и не се явява желаещ да се включи в наддаването като внесе депозит за 2 млн. лв.

Тъй като в договора на фирмата на Добрин Иванов с "Виафот" е записано, че придобитата цесия на "Дунарит" може да се плати с бъдещи активи на "Дипи", най-вероятният нов собственик на част от бизнес сградата ще е именно "Виафот".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?