За пет години

АПИ платила над 2.8 млн. лв. обезщетения заради лоши пътища

АПИ платила над 2.8 млн. лв. обезщетения заради лоши пътища

Над 2.8 млн. лв. е платила Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от 2013 г. на граждани и застрахователи, които са осъдили ведомството заради лошите пътища в страната. Това съобщи вестник "Сега", цитирайки справка на АПИ, предоставена на изданието по закона за достъп до обществена информация по повод катастрофата край Своге, чиито жертви миналата седмица станаха 18.

Тъй като агенцията отговаря за републиканските пътища, всеки, пострадал при инцидент по тях, станал заради дупки, непочистен сняг или друг проблем, може да заведе иск за непозволено увреждане и да търси обезщетение. Ако съдът го признае, сметката плащат данъкоплатците.

По такива искове през последните пет години АПИ е платила 1.42 млн. лв. на хора, пострадали при катастрофи на републикански пътища. Останалите са потърсени от застрахователни компании, които са изплатили преди това на свои клиенти застраховки "Каско" заради потрошените им по пътищата коли. Рекордът при обезщетенията, получени от граждани, е през 2017 г., когато пътната агенция е осъдена за общо 383 332 лв. Застрахователите са стрували най-много на агенцията през 2015 г. - общо 328 186 лв., сочи статистиката.

В един от случаите АПИ е платила общо 3640 лв. обезщетение, лихви и разноски заради катастрофа, причинена от паднал на магистрала "Тракия" голям клон. Дървото предизвикало катастрофа без жертви. Било тъмно, шофьорът видял клона в последния момент, докато изпреварвал камион и не успял да спре навреме. Минал през дървото, което се замотало под колата и тя поднесла. Човекът все пак успял да спре в аварийната лента и излязъл на пътя, за да махне клона, после се обадил на 112. Дошлите на мястото пътни полицаи глобили шофьора. Той обжалвал глобата си и съдът я отменил.

От АПИ твърдят по делото, че инцидентът е станал по изключителна вина на шофьора, който не съобразил скоростта си с пътната обстановка. За съда обаче това възражение е несъстоятелно. Експертизите по делото показват, че шофьорът е можел да спре, ако се е движел с 60 км/ч. А в случая той е изпреварвал камион, и то на магистрала, т.е. произшествието не би могло да бъде избегнато.

Проверка на вестника в съдебните регистри разкрива, че в момента в Софийския градски съд например висят няколко дела, заведени заради катастрофи и лоши пътища. В началото на годината е заведен иск за 30 000 лв. Ищецът по него е претърпял инцидент край Владая. Твърди, че асфалтът не е бил добре почистен и много заледен, колата му поднесла и излязла от пътя. Пострадалият е с много сериозна травма на гръбначния стълб и сега съди АПИ. През юни процесът е бил отложен за декември заради нередовно призоваване.

По друго дело в градския съд, заведено през март 2017 г., жена търси 50 хил. лв. обезщетение от агенцията. Причината е, че е катастрофирала на пътя между севлиевските села Батошево и Горна Росица, след като колата ѝ пропаднала в дупка с размери 50/50 см и 30 см дълбока. Автомобилът се обърнал и шофьорката била тежко ранена. Този процес продължава през ноември, когато трябва да бъдат разпитани свидетели и изслушани експертизи.

 

Споделяне

Още от България