АПИ прекратява договора с "Актор", избира нов строител на "Струма"

Строителните работи на "Струма" към края на септември

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) прекратява договора с "Актор" за магистрала "Струма" и ще избира нов строител, съобщиха от пътната агенция.

Новият изпълнител ще трябва да построи участъка от Сандански до ГКПП "Калотина" експресно за пет месеца, след като гръцката фирма не успя да се справи за две години и половина с 15-километровото трасе.

Към момента обектът е изпълнен наполовина. Строителството му започна на 5 април 2012 г. и съгласно подписания договор трябваше да е готов през март 2014 г. Въпреки че близо година на практика "Актор" не работи на обекта, срокът за строителство беше удължаван на няколко пъти, като последната отсрочка беше за 15 октомври.

Предстои комисия, в която участват представители на пътната агенция, строителния надзор, проектанта и изпълнителя, да опише извършените досега строителни дейности на обекта. Ще се направи цялостна проверка на качеството на изпълнените строително-монтажни работи.

АПИ ще обяви нова поръчка за отсечката по реда на Закона за обществените поръчки за извършване на строително-монтажни работи. Срокът за изпълнението на поръчката ще бъде до 150 дни от подписването на разрешението за строеж, т.нар. протокол 2А.

От бъдещия изпълнител ще се изиска възстановяване на пътната настилка на обходните маршрути, преминаващи през селата от началото на строителството на отсечката.

Дотогава остава настоящата временна организация на движението в района на обекта.

Завършването на отсечката от Сандански до ГКПП "Кулата" трябва да стане до края на 2015 г., за да не загуби страната европейското финансиране. Обектът се финансира по програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес