АПИ ще връща надвзетите суми за е-винетка до 30 дни

Случаите до момента са 131, а на девет шофьора вече са върнати парите

АПИ ще връща надвзетите суми за е-винетка до 30 дни

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщи, че ще връща надвзетите суми за е-винетка в рамките на 30 дни. До момента такива са около 131 случая, като на девет от тях те вече са възстановени.

Редът за възстановяване на надплатените средства става ясен чак на десетия ден от възникването на проблема и след оставките на четирима началници, включително и шефа на АПИ.

Ще бъдат връщани пари на шофьорите, които са платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност.

За целта е нужно те да изпратят заявление в свободен текст, адресирано до председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", в което да е описан казуса.

Към заявлението трябва да бъде приложена следната информация:

При картово плащане – регистрационен номер на автомобила; PAY номер; начин на плащане – чрез мобилно приложение, чрез уеб сайта bgtoll.bg или терминал за самотаксуване. В случай, че плащането е извършено чрез терминал, трябва да посочите обекта, в който се намира устройството;

При плащане в брой – разписка за плащане;

По банков път – платежно нареждане, съдържащо съответния PAY номер, който системата генерира; регистрационен номер на автомобила.

Искането ще бъде разгледано и сумата ще бъде възстановена до 30 дни от постъпването. Шофьорът трябва да посочи и банкова сметка, на която да бъде преведена сумата, посочват от АПИ.

Документите трябва да се изпращат на адрес: гр. София, пл. "Македония" 3, Агенция "Пътна инфраструктура" или в Областните пътни управления.

Постъпилите към момента заявки за надвзети суми са 0.1 % от продадените електронни винетки, които към 10 януари са 131 737, посочват от АПИ.

В четвъртък са възстановени надвзетите суми на деветима шофьори, които са купили по две винетки за един и същ период и с един и същ регистрационен номер. Плащането е извършено след проверка на заявлението и приложените документи.

От АПИ напомнят, че за сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват.

В чл. 10а, ал. 3 от Закона за пътищата е записано: "Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер, категорията на пътното превозно средство и периода на валидност и важи само за пътното превозно средство, чийто регистрационен номер правилно е бил деклариран от собственика или ползвателя му".

Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите.

Споделяне

Още от Бизнес