Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

АПИ спря строежа на мостове на магистрала "Хемус" без проекти (обновена)

Малката компания "Автомагистрали София" е основният доставчик на участъка със спряно строителство

14 коментара
АПИ спря строежа на мостове на магистрала "Хемус" без проекти (обновена)

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщи, че спира изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2 от магистрала "Хемус". Причината е, че се работи без технически проект, което е недопустимо по закон. Това е установено при направена проверка.

На 26 май тази година Експертен технико-икономически съвет в АПИ отхвърля представеният от изпълнителя проект и изисква изработването на нов. Въпреки това работата по изграждането на 4-те мостови съоръжения, най-голямото от които е с дължина 1000 метра, е продължила без технически проект. Това е в противоречие с нормативната уредба и строителните практики, посочват от АПИ.

Работата по останалите съоръжения и по трасето на участък 2, който се намира на територията на област Ловеч, продължава, посочват от пътната агенция.

От там уточняват, че се очаква строителните работи на четирите мостови съоръжения да бъде подновена след около 2 месеца, когато трябва да бъдат готови техническите проекти на четирите съоръжения.

По-късно от "Автомагистрали" уточниха, че се изпълняват дейности по три броя съоръжения. Дейностите, които се изпълняват по едно от тях, са съгласно одобрен инвестиционен проект от АПИ. За другите две има приети технически проекти от проведен Експертен технико-икономически съвет на АПИ на 29 април 2021 г. На 31 май 2021 г. държавната компания е внесла в АПИ коригираните и окончателни технически проекти. "Автомагистрали" са преустановили дейности по два обекта, заради промяна на проекта по време на строителството, се казва в съобщението на държавната фирма.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи на пресконференция, че продължава работата по първите три участъка на магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен/Ловеч.

Тя обяви нов подход при работата по строежите и край на порочната практика да се работи без обществени поръчки, проекти и издадени разрешения за строеж. Слага се край и на определяне на цената "на око", която се е посочвала от фирмите, сключили договори за доставки с "Автомагистрали", стана ясно от обясненията на арх.Комитова.

Кои са доставчиците на участък 2

Участък 2 от магистрала "Хемус" е с дължина 19.2 км. Отсечката е между пътен възел "Дерманци" и пътен възел "Каленик". Участъка е предвидено да бъдат изградени двата пътни възела, съоръжение над река Каменица, 9 виадукта, надлез и подлез при пътен възел "Угърчин", селскостопански подлези и надлези, площадка за отдих и т. н.

Магистрала "Хемус" се строи от държавната компания "Автомагистрали" съгласно подписан договор с АПИ.

От своя страна държавното дружество има сключени договори за доставка на техника и материали с частни фирми. За участък 2 са сключени няколко договора с 4 фирми, става ясно от одитния доклад на Сметната палата.

Според него най-много са договорите с "Автомагистрали София" ЕООД - общо 3 на обща стойност над 150 млн. лв. без ДДС, като 60 млн. лв. от тях вече са изплатени на дружеството към края на 2020 г.

Подписаните договори между държавната компания и "Автомагистрали София" са за специфични дейности и пътни принадлежности за над 3 млн. лв. без ДДС, за временно ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване за 62.57 млн. лв. и за доставка на материали и изделия за над 85 млн. лв. без ДДС.

"Автомагистрали София" ЕООД е правоприемник на "Пътно поддържане Девня" ЕООД, според Търговския регистър. Капиталът на дружеството е 538 780 лв. Собственик на компанията е Методи Иванов Аврамов, който купува фирмата от фамилия Стилянови през 2015 г. за 300 000 лв. Пламен и Силвия Стилянови са собственици на варненската компанията "Инжстройинженеринг".

До преди две години "Автомагистрали София" е малка компания с персонал от двайсетина души и оборот от около 5 млн. - 8 млн. лв. През 2019 г. за нея вече работят 61 души, но оборотът ѝ остава 8 млн. лв., показва справка в регистъра на Камарата на строителите. Според нея до 2020 г. компанията няма изпълнен нито един голям обект, не е участвала и в строителство на магистрали. Загадка остава как "Автомагистрали" е избрала именно тя да е основният строител на участък 2 от магистрала "Хемус". Според одитния доклад на Сметната палата подборът на фирмите е ставал без ясно разписани правила.

Още три частни фирми имат договори за участък 2 с държавната компания. Договорите на "Новако строй" ЕООД за 9.62 млн. лв. без ДДС и на "Парсек Груп" ЕООД за 7.14 млн. лв. без ДДС с "Автомагистрали" са за "специфични дейности и пътни принадлежности".

Дружеството "Пътно поддържане и строителство 2009" има два договора с "Автомагистрали" за участък 2. Единият е за "доставка на озеленяване" за 1.32 млн. лв., като половината от сумата е изплатена авансово. Другият е за временно ползване на транспортни средства и строителна механизация за близо 1 млн. лв., от които 338 хил. лв. са изплатени до края на 2020 г., показва доклада на Сметната палата.

Занапред само с обществени поръчки и без инженеринг

Порочният модел на работа да се възлага без обществени поръчки, готови проекти, направени отчуждения и разрешения за строеж беше въведен по време на третия кабинет на Бойко Борисов.

Сега служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова се закани да сложи край на тази практика. На пресконференция в четвъртък тя обяви, че от тук нататък всички договори ще бъдат възлагани след провеждане на обществени поръчки.

Освен това се слага край най строителството на обекти на инженеринг, като изключения ще се правят само за някои сложни съоръжения, като тунели например. Инженерингът е процедура, при която една и съща фирма проектира и строи даден обект.

Според арх. Комитова инженерингът е "метод, който оскъпява строителството, поражда корупционни практики и не гарантира качествено изпълнение".

Това е порок, дълбоко залегнал в нашите строителни процеси - всичко да се прави на инженеринг, каза арх. Виолета Комитова.

Според нея строителството на инженеринг крие риск от надписване на сметките за даден обект, защото строителната фирма определя колко и какви строителни материали и дейности ще има в проекта.

Ако за изработването на проекта за даден обект се обяви обществена поръчка и се избере независим проектант той ще заложи по-точни параметри за обема дейности, материали, както и цена, смята министърът на регионалното развитие.

Според нея за да се подобри качеството на пътните обекти, както и да се постигне конкурентна цена на строителството, трябва да се променят процедурите така, че да има три обществени поръчки за един обект – за проектант, за надзор и за изпълнител.

Така ще се знае предварително колко материали ще са нужни и цената. Това ще позволи фирмите да се състезават при равни условия и честна процедура, в която ще предложат реални цени, време за реализация и иновации, каза арх. Комитова.

"Тогава можем да сравняваме офертите, така ще постигнем по-добра цена, по-добър срок за изпълнение и добри решения. Това е свободна конкуренция", допълни тя.

Според нея оттам ще дойде по-доброто качество на обектите, ще се премахнат корупционните практики и ще има строителен продукт, постигнат на най-добра цена за съответния момент.

Регионалният министър даде пример с "Автомагистрали". Ако държавната фирма бе възложила подобни процедури за укрепването на 84 свлачища в страната е щяло да се явят 84 проектантски фирми, по толкова надзорни и строителни компании, които да се състезават с 84 проекта. Вместо това дружеството е избрало 25 фирми по неясни критерии, на които без проект и без разрешение за строеж е платило авансови средства за над 188 милиони левове, каза арх.Комитова.

Според одита на Сметната палата за свлачищата "Автомагистрали" е сключила 129 договора с външни изпълнители за над 411 млн. лв. без ДДС, като топ три на договорите с най-голяма стойност са с "Автомагистрали Хемус" (123.2 млн. лв. без ДДС), "Джамбо 33" (103.7 млн. лв. без ДДС) и "ДЛВ" ЕООД (61.2 млн. лв. без ДДС). Към момента има завършен само един обект - срутището при Рилския манастир, а за голяма част от останалите дори няма издадени разрешения за строеж и проектиране.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. фют
  #14

  Тъй, за държавната Автомагистрали може да текат милиони и без проект, а за малките частни инвеститори наскоро приеха изменение в ЗУТ, съгласно което още на етап внасяне на проект за одобрение се изисква И становище на фирма-консултант на проекта, т.е. още един разход. Мечта за строителите и инвеститорите!

 2. бат Ники
  #13
  Отговор на коментар #12

  Такива да ги нямаме, аз съм си заплюл вече Луната. При това ще построя базата за 4.9 милиарда и ще е готова до 2079. Ама ако си мераклия ти остъпвам Марс и Венера. ;)))

 3. .text
  #12

  Абе на мене що няма кой да ми плати авансово за база на Луната? Евтино ще му я построя - 5 милиарда ще стигнат. Ще е готова 2080-та година. До 2079-та ще е проектиране и издаване на разрешителни :)

 4. mediaman
  #11

  Работа , работа , работа - крадене, крадене, крадене! ГЕРБ - никога повече!

 5. brambar
  #10
  Отговор на коментар #6

  По принцип е въпрос на преценка от страна на възложителя. Ако има много проекти, за които следва да следи и няма ресурс да ги изпълнява, се прави инженеринг с ясно разпосани правила и отговорности. Това, че нашите не го правят, е защото се дават едни пари по шкафчета. При чистото проектиране, проектантите продават работата си на строителните фирми и залагат капани, които след това оскъпяват проекта. Така печелят двойно, та дори и тройно. Самите строители разполагат с документацията още много преди пускане на поръчките за чисто строителство и знаят вече откъде може да се вземат допълнително пари от недостатъци на проекта, които са били заложени предварително от проектанта.

 6. brambar
  #9
  Отговор на коментар #4

  Какво общо има това, че проектантът работи заедно с изпълнителя (строителя). Това е идеята. Цялата отговорност да се носи от изпълнителя на проекта. Така се избягва възможността за "непредвидими" разходи, които не са били отчетени по време на проектирането. От друга страна, за да имаме инженеринг, трябва възложителят да разполага с много висока степен на контрол с цел изпълнение на одобрения от него проект в цялост. Жълта книга на Фидик точно това регламентира. Като цяло е по преценка на възложителя,

 7. KOH
  #8

  И за всички, нехаресващи мнението ми долу, да ви кажа - България е на тоя хал, заради предпочитаната най-ниска цена, най-тънка оферта, най без нищо, ако може. И те така те всичкото ни сторено е афиф, за нищо не става. Радваме му се ден-два до три и после псуваме неспирните ремонти, ако и когато се правят, де, че повечето само с псувни и никаква работа, че пак най-тънкото. Българино, научи се да си плащаш за хубавото, научи се да искаш хубавото, но и да си плащаш за него, искай и си заслужи хубавото, щото най-евтиното е по правило МИЗЕРИЯ!

 8. KOH
  #7

  Ами карайте тогава съвсем без инженериг! Само с кирки и лопати, щото най-евтино, нали? И ако се срещнете по средата на тунела - добре, ако не, па ще се оскъпи строежа, ама само за киркинг и лопатинг, нема да има за скъпио инженеринг. И вас до девето коляно, и вас!!

 9. Realpolitik
  #6
  Отговор на коментар #1

  Много пожелателно. А каква е реалността - строителят има някакви проектанти, които проектират по негов тертип - тук нещо различно от уменията на строителя и практиката му трудно могат да пробият, освен ако не са измислили нещо за оскъпяване. Спокойно могат да надуят цените и количествата, а да скатаят точната сметка, че да може да се сметне и точния бонус за шефа. Неминуемите грешки, които всички проектанти правят остават без реален контрол, защото няма никой независим, който да ги погледне и да вземе отношение. Надзорът е най-често познат на строителя, та и той замазва глупостите и накрая получаваме все дефекти.

 10. The Rock
  #5

  Правилно говори министърката.
  Когато частна фирма строи нова фабрика, тя постъпва точно по начина обяснен от министърката.
  Една фирма проектира, друга фирма строи, трета доставя оборудването, четвърта го монтира, а инвестиционния контрол е в ръцете на инвеститора.
  Също така, когато фирмата която строи не е изпълниле проекта подлежи на санкция, която се в неплащане на уговорени суми след заключение на инвеститорския контрол
  Когато се сключва договоре се предвижда риск от неизпълнение на проекта в

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.