Апокалиптична прогноза: 100 млн. души ще умрат до 2030 г. заради климатичните промени

Над 100 000 000 души ще умрат до 2030 г., а глобалният икономически прираст ще спадне с 3.2 на сто от брутния вътрешен продукт, ако светът не предприеме нищо в отговор на климатичните промени. Това сочи доклад, поръчан от 20 правителства, съобщиха световните агенции.

С повишаването на средните глобални температури в резултат на въглеродните емисии, ефектите, проявяващи се на Земята, като топенето на полярните ледове, екстремните метеорологични явления, сушата и повишаващото се равнище на океаните и моретата ще застрашат хората и препитанието им, се казва в доклада на хуманитарната организация DARA.

Експертите са изчислили, че пет милиона души умират всяка година от замърсяване на въздуха, от глад и болести в резултат на климатичните промени, предизвикани от икономиките с големи въглеродни емисии. Смъртните случаи ще нараснат до шест милиона годишно през 2030 г., ако продължи сегашното потребление на изкопаеми горива.

Климатичните промени сега забавят с 1.6% глобалното икономическо производство и ще доведат до двойно увеличаване на цените през следващите двайсет години, се посочва в доклада, който предстои да бъде представен в сряда в Ню Йорк.

Бездействието към климатичните промени вече е причина за спад от 1.6% на БВП в световната икономика или 1200 млрд. долара в години на процъфтяване. Бързо покачващите се температури и въглеродното замърсяване ще допринесат за двойно увеличение на цените до 3.2 от глобалния БВП до 2030 г., се казва в доклада.

За по-малко от 20 години Китай ще понесе в най-голяма степен тези загуби - над 1200 млрд. долара, прогнозират авторите на доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят