Апокалиптично: Десетки жертви на срутил се мост край Генуа

Около 200-метров участък от естакада на италианската магистрала А-10 се срути след проливен дъжд в района на Генуа по обед във вторник. Мостът рухнал върху намираща се под него фабрика и други сгради, съобщи Ройтерс.

Според италианския вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини около 30 души са загинали, има и тежко ранени.

По-рано италианският заместник-министър на транспорта Едоардо Рикси съобщи за най-малко 22 жертви и заяви, че се очаква броят на жертвите да се увеличи.

Мостът, известен като "Моранди" (на името на един от най-прочутите италиански архитекти), е част от магистралата, която стига до Франция и популярни места за почивка в други райони на Италия.

Мостът е дълъг около километър и двеста метра и се издига на около 100 метра над замята над два квартала в града. като най-дългата отсечка между две подпори е 200 метра.

Според спасителните служби в момента на рухването на моста е имало около 20 автомобила. Опасенията са, че отломките може да са предизвикали жертви и под съоръжението, защото районът е гъсто населен.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

Журналист от местният канал "Теледженова" каза за телевизия "Скай Ти Джи 24", че е видял поне осем-девет смачкани автомобила под отломките. "Картината е апокалиптична", добави журналистът.

Все още няма сигурен отговор на въпроса какво е причинило трагичния инцидент.

 

Властите предполагат, че рухването на моста е резултат от неустойчивост на конструкцията, отбеляза италианската осведомителна агенция АНСА.

"Недопустимо е толкова важен мост да не е бил построен така, че да се избегнат подобни разрушения", каза Рикси и уточни, че е рухнал централният участък от съоръжението.

Цитирайки очевидци, телевизия "Ла7" съобщи, че преди рухването мостът е бил ударен от мълния.

Инцидентът става в навечерието на утрешния голям италиански празник "Ферагосто" и движението вероятно е било по-натоварено от обикновено, тъй като много италианци са поели към плажовете или планините.

Бетонният мост Моранди е открит през 1967 г., а през 2016-та е бил реконструиран.

Спасителната операция продължава. Министърът на вътрешните работи Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят около 200 пожарникари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?