Apple, Google и Facebook осъдиха имигрантския указ на Тръмп

Apple, Google и Facebook осъдиха имигрантския указ на Тръмп

Най-големите в света технологични компании осъдиха имигранционния указ на Доналд Тръмп, след като техни служители настояха да се излезе с публична позиция.

Ръководителите на Apple, Google и Facebook изпратиха имейли до своите служители, в които обявиха несъгласието си с въведената забрана за влизане в САЩ на граждани от 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук съобщи в неделя, че компанията му е заявила на Белия дом, че не подкрепя тази политика. "Apple не би съществувала без имиграция". Биологичният баща на съоснователя на Apple Стив Джобс е сирийски имигрант.

Технологичните гиганти твърдят, че имиграционните политики на новия американски президент вече подкопават способността им да набират и задържат талантливи инженери от различни краища на света. Директорът на Trimian Амит Кумар коментира пред "Файненшъл таймс", че заради Тръмп много стартиращи фирми все повече увеличават клоновете си извън САЩ.

"Промяната беше незабавна. Хората мислят в коя страна е най-добре да базират дейността си. Виждам това навсякъде", заяви Кумар.

Технологичната индустрия няма голям брой наети служители от седемте страни, цитирани в указа на Тръмп. Google заяви, че засегнати от мярката ще са под 200 нейни служители от всичките 60 000.

Компаниите от сектора обаче се готвят за по-широка битка, за да защитият достъпа на обучени и образовани имигранти. Тръмп разкритикува визата H-1B, която много от големите технологични компании използват, за да привлекат хиляди софтуерни инженери от страни като Индия.

След като технологичните компании поведоха кампанията на корпоративна Америка в защита на правата на хомосексуалните, много техни служители очакват, че сега ръководителите им ще се ангажират в публична битка за това, което те смятат, че е правилно.

Някои от директорите на компании енергично заклеймиха в социалните мрежи въведената от Тръмп забрана. Изпълнителният директор на Netflix Рид Хейстингс я окачестви като "антиамериканска". Създателят на Twitter Джак Дорси я определи като "смущаваща", а изпълнителният директор на Slack Стюарт Батърфийлд написа, че почти всяко от действията на Тръмп е "неоснователно...зло".

Дори и ръководители на компании, които се съгласиха да работят като съветници на Тръмп – като директора на Uber Травис Каланик, заявиха, че ще повдигнат въпроса на заседанието на президентския съвет за бизнеса идната седмица.

Илон Мъск, изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, каза, че много хора, засегнати от забраната, са "силни поддръжници на САЩ. Те са постъпили правилно, не грешно и не заслужават да бъдат отхвърлени", коментира той.

Други компании като Google подготвят планове да помогнат на служителите си от седемте държави, които са засегнати от забраната и могат да бъдат изгонени от страната.

От Uber заявиха, че ще окажат финансова помощ на шофьорите си, които са били блокирани извън САЩ.

Airbnb обеща да предостави безплатно квартири на бежанци. Шефът на компанията Брайън Чески подкани всеки, на който му е забранено да остане в САЩ, да се свърже лично с него.

Някои от служителите в технологичните компании се опасяват, че шефовете им може да предпочетат да се съобразят с политиките на Тръмп в интерес на бизнеса си, вместо да се застъпват за либерални права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят